Za aktivitou stojí občanská společnost Brodem UB, která se dlouhodobě zaměřuje na protikorupční výchovu. Ta nyní plánuje zhotovit vzdělávací videa o korupci, pravomocích zastupitelů či pracovníků městské policie. Snímky chce poté představit studentům zhruba dvacítky škol, které chce touto formou seznámit s jejich právy a možnostmi, jak je využívat. Záměr navazuje na předchozí protikorupční projekt CoZaTo, který Brodem UB zahájila společně s Nadací Tomáše Bati na školách ve Zlínském a Jihomoravském kraji už v únoru. „Už v projektu CoZaTo jsme hodně využívali divadelních scének, komiksů či videí a máme na takovouto formu výuky velmi dobré reakce od studentů i učitelů. Navíc často slyšíme, že podobné interaktivní formy výuky chybí i k dalším občanským aktivitám, které by měli dnešní mladí lidé ovládat," vysvětlil smysl projektu jeho autor Tomáš Fránek. Tvůrci se podle něj nechávají inspirovat zkušenostmi studentů, stejně jako učitelů občanské výchovy či základů společenských věd.

V nejbližší době tak vznikne desítka videí a desítka komiksových případů občanské angažovanosti, na jejichž vzniku se budou podílet také studenti z Uherského Hradiště a Uherského Brodu. Snímky by měly být hotovy do února příštího roku a poté poputují do škol. „Půjde o kompletní základní výukový materiál, který pak mohou při své výuce využívat všechny školy, ale také třeba občanská sdružení při svých školení či výukách o občanských kompetencích," prozradil Tomáš Fránek.

Záměr společnosti Brodem UB čerpá finanční prostředky také z Nadace Karla Janečky, která ve spolupráci s Fondem Otakara Motejla rozdělila v rámci projektů Aktivní občan 2014 neziskovým organizacím a jednotlivcům v celkem dvanácti projektech částku 1 587 200 korun. Ta putovala k subjektům, které ve své komunitě vyvolávají zájem o věci veřejné, zvyšují povědomí občanů o fungování státní správy a samosprávy a přispívají ke vzájemné občanské spolupráci.