Takovou známou tváří je i Aleš Mergental, tiskový mluvčí uherskohradišťské policie. Pětatřicetiletý vystudovaný žurnalista pochází ze severomoravských Oder. Po studiích žil s manželkou v Brně, pro budoucí život však hledal lepší, klidnější místo. To našel v roce 2008 ve Velehradě, kde se letos rozhodl kandidovat do zastupitelstva a vede kandidátní listinu seskupení Pro Velehrad.

„Po několika letech života v Brně jsme si s manželkou řekli, že nechceme bydlet ve velkém městě. Začali jsme hledat příjemný region, silnou krajinu a obec, v níž by byl domek, který bychom si mohli dovolit koupit. Našli jsme starší domek ve Velehradě a řekli si: to je ono. Velehrad je dnes pro nás domovem," prozrazuje Aleš Mergental.

Jako každý nově příchozí život v obci teprve postupně poznával. „Uvědomil jsem si, že člověk nemusí jen sedět a brblat, že něco není, nebo je špatně, ale může začít dělat to, co považuje za správné a důležité. Postupně jsem se potkával s dalšími lidmi, kteří chtějí podobně aktivně přistupovat k životu ve Velehradě, a na podzim loňského roku začala myšlenka občanské iniciativy nabývat konkrétní podoby," vysvětlil, proč se rozhodl kandidovat.

Ilustrační foto.

Jaký je hlavní cíl jejich uskupení? „Jednoduše usilujeme o otevřenou sousedskou sounáležitost. Ani jeden člověk z naší kandidátky není členem politické strany. Přímou zkušenost z členství v zastupitelstvu Velehradu nemá z nás prozatím nikdo, ale najde se pár těch, kteří se veřejných jednání zastupitelstva zúčastňují," podotýká lídr občanské iniciativy.

I přes svou veřejnou funkci neměl s kandidaturou problém. „Své nadřízené jsem informoval a ti s tím neměli problém," říká. Ostatně, například i tiskový mluvčí města Zlína je neuvolněným starostou Sulimova, malé obce na Kroměřížsku. Jako mluvčí nemá spekulativní otázky jistě rád, přesto, pokud by uskupení, které vede, výrazně uspělo, je připravený být prvním mužem obce? „Pokud bychom ve volbách uspěli a byl bych ostatními zastupiteli navržen na pozici starosty, jsem rozhodnut tuto odpovědnost přijmout. V takové situaci bych samozřejmě přestal pracovat jako mluvčí policie. Ovšem volby jsou teprve před námi," nechce se Aleš Mergental pouštět na tenký led spekulací a dohadů. Zároveň ocenil práci dosavadního starosty Stanislava Gregůrka. „Rozhodně si zaslouží velké uznání a poděkování za dlouholeté vedení obce, která se za jeho působnosti rozvíjela a opravovala, přičemž se vše podařilo realizovat bez současného zadlužení," uznává lídr uskupení Pro Velehrad.