Než mohli fajnšmekři v zámeckém sklepě ochutnat vybrané odrůd bílých vín – Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Neuburské a Aurelius, a červených – Zweigeltrebe, Modrý Portugal, André a Dornfelder, odstartovala Den vína v sobotu 12. dubna hodinu po poledni v Hotelu Buchlovice zábavně-seriózní konference na téma Víno a ženy.

Slovem ji mistrně skloubil Jaroslav Kovanda, malíř, básník, prozaik a novopečený držitel Ceny města Zlína.

V průběhu literární konference v hotelu Buchlovice, která na jiných výstavách vín chybí, bavili stovku posluchačů mistři mluveného a psaného slova.

Ať hovořil kdokoliv z nich, bylo v sále takové ticho, že i padající špendlík by ztropil hluk.

„Velmi zajímavé příspěvky přednesl bývalý hradišťský farář Petr Dujka i současný duchovní správce buchlovické farnosti Rudolf Chmelař," vysekl poklonu kněžím jeden ze členů pořadatelského ansámblu, Folklorního studia Buchlovice Petr Dvořan.

„Pro mě to dnešní literární setkání bylo nádherné v tom, že jsem se tu potkal s lidmi, které mám rád. Prostřednictvím tématu Víno a ženy jsem se s nimi spojil v duševním souznění," řekl plný nadšení farář Rudolf Chmelař.

Přednášet o víně a ženách měl televizní moderátor a znalec vín Martin Severa. Ten se ale omluvil a svůj příspěvek poslal písemně umělecké vedoucí a předsedkyni FS Buchlovice Petře Kropáčové.

„Někteří přednášející byli skvělí, jiní zase trochu rozvláční. Výborní byli ti, kteří měli přednášku v písemné podobě. Přál bych si, aby na příští konferenci přišli mladí lidé. Možná by bylo dobré, udělat si vtipně laděné přednášky ve vinném sklepě a střídat je s muzikou," glosoval moderátor Jaroslav Kovanda.

Výtěžek aukce pro postiženého Mikuláška

Specifikou buchlovické výstavy je podle Petra Dvořana také porovnávání úrovně vín malopěstitelů s velkými výrobci vína a široký záběr sesbíraných vzorků z Česka a Slovenska.

Není proto divu, že na třiadvacátém ročníku Dne vína, který se uskutečnil v sobotu, se sešlo od 257 vystavovatelů ze 73 obcí České a Slovenské republiky 557 vzorků vín, z nichž bylo 262 bílých, 268 červených a 27 růžových.

Degustátoři hodnotili vína stobodovým OIV systémem, který byl použit pro přidělení medailí v celkovém objemu třiceti procent. Porotci přiřkli titul šampionů čtyřem odrůdám bílých vín, stejnému počtu červených a jednomu rosé.

Z hradišťského regionu se mezi šampiony dostalo Sylvánské zelené, výběr z hroznů ročníku 2011 od Stanislava Píšťka z Ořechova, Aureliu z pozdního sběru 2013 z Vinařství Vaďura Polešovice, Modrému Portugalu ročníku 2013 od Josefa Maňáska z Huštěnovic a Zweigeltrebe z pozdního sběru 2013 od Radka Keňa z Jalubí.

V sobotním podvečeru se na zámku uskutečnila dobročinná aukce šampionů a vzácných vín. Výtěžek z ní zamíří k malému postiženému Mikuláškovi z jedné vesnice na Slovácku.

„ Pětiletý Mikulášek trpí kombinovaným postižením. Jeho vývoj je na úrovni ročního dítěte. Rádi bychom mu pořídili speciální smyslové a relaxační pomůcky, které bude moci využívat každý den," informovala Petra Kropáčová. Za zmínku stojí, že obnos z aukcí pořádaných v minulých letech, přinesl potřebným více než čtvrt milionu korun.