V prvním kole se bude volit v pátek 12. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Výsledky hlasování by měly být známy poměrně rychle. Odhaduje se, že v sobotu po páté hodině by již mohlo být jasné výsledné pořadí uchazečů o Pražský hrad.

Pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postupují první dva do druhého kola. To proběhne za dva týdny, 26. a 27. ledna.

Kandidáti na prezidenta
Deník zahájil sérii portrétů kandidátů na prezidenta. Posílejte otázky!
Prezidentské volby 2018. Který ze superhrdinů se stane prezidentem?
VOLEBNÍ SPECIÁL na Deník.cz aneb Kdo je skutečným superhrdinou?

Kdy a jak volit?

• první kolo prezidentských voleb se uskuteční v pátek 12. a sobotu 13. ledna.
Druhé kolo se koná ve dnech 26. a 27. ledna. 
V prvním i druhém kole se bude hlasovat v pátek od 14 do 22 hodin a sobotu od 8 do 14 hodin 

• Lidé, kteří se během voleb nebudou zdržovat v místě trvalého bydliště, mohlid do 10. ledna požádat o vydání voličského průkazu. S ním pak mohou hlasovat v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území ČR, ve zvláštním volebním okrsku v zahraniční, na zastupitelském úřadě nebo konzulárním úřadě ČR. 

• O vydání voličského průkazu lze požádat také v době mezi prvním a druhým kolem volby. Podání v listinné nebo elektronické podobě musí být na Magistrát města Přerova doručeno nejpozději do 19. ledna, a to do 16 hodin, osobně lze žádat do 24. ledna do 16 hodin 

• Při dlouhodobém pobytu v nemocnici nebo zařízení sociálních služeb mají lidé možnost požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů. Při krátkodobém pobytu v nemocnici, nebo když volič neví, kde se přesně ve dnech volby bude nacházet (předpokládá hospitalizaci), je nejvhodnější, aby si na příslušném obecním úřadě podle místa trvalého pobytu vyřídil voličský průkaz. Na ten může hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky i v zahraničí.

Kandidáti na prezidenta
Uchazeči o Hrad odvolí v pátek, v sobotu budou sledovat volby

• Hlasovací lístky dostanou lidé nejpozději tři dny před dnem konání voleb do poštovních schránek. Na požádání je obdrží i ve volební místnosti. V případě konání druhého kola obdrží lidé hlasovací lístky až ve volební místnosti

• Občané ve volební místnosti prokážou svou totožnost - buď občanským průkazem, cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem.

• Jak hlasovat? Volič do úřední obálky, kterou mu předá okrsková komise, vloží jeden hlasovací lístek s vybraným kandidátem, který nijak neupravuje. Úřední obálku s hlasovacím lístkem vhodí do volební schránky

• V případě závažných, zejména zdravotních důvodů, může volič požádat, aby mohl hlasovat doma

• Kdy volič promarní svůj hlas? Jestliže do úřední obálky vloží jiný než hlasovací lístek na předepsaném tiskopisu, nebo vloží přetržený hlasovací lístek poškozený tak, že z něj nejsou patrné potřebné údaje. O svůj hlas přijde i tehdy, když do úřední obálky vloží více hlasovacích lístků, ať už ve prospěch různých kandidátů, nebo jednoho. Hlas propadne i tehdy, když lidé odevzdají prázdnou úřední obálku.

Prezident Miloš Zeman
Miloš Zeman: Dosud jsem musel udělat jen dvě těžká rozhodnutí