Pouze Miroslava Strnadlová a Pavel Volčík o znovuzvolení neusilují. Jak bylo těchto třináct poslanců aktivních a další zajímavosti z jejich čtyřletého funkčního období, bilancovali redaktoři Deníku.

Dohromady zástupci Zlínského kraje předložili 226 zákonů. Tuto svou pravomoc využíval nejčastěji místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík, který jich předložil 37. Nejpasivnější byl s devíti zákony lékař Pavel Volčík. Nejúspěšnější při prosazování zákonů byla opoziční poslankyně Kristýna Zelienková, která prosadila osm ze svých čtrnácti předložených.

Ilustrační foto.
Volby 2017: Víte komu dáte svůj hlas?

Tato poslankyně se zároveň účastnila pouze 54 procent hlasování, což je nejméně z krajských poslanců. Naopak nejaktivnější poslanec Vladimír Koníček byl přítomen u téměř osmi tisíc hlasování (95,7 procenta všech hlasování), což je o tři a půl tisíce více než v případě poslankyně Zelienkové.

„Voliči jsou buď ideově spjatí se stranou , ebo se velká část lidí rozhoduje těsně před volbami na základě nějakého pocitu či informace. Aktivita poslanců může mít vliv pouze na preferenční hlasy. Pokud je ale pasivní lídr kandidátky a strana v daném kraji získá více mandátů, je velmi pravděpodobné, že takový poslanec o své místo nepřijde,“ zhodnotil vliv aktivity poslanců na rozhodnutí voličů politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Rozdíly mezi poslanci byly i v platech a čerpání náhrad. Základní čistý plat 65 640 korun měli poslanci Pavel Volčík a Radek Vondráček, kteří nebyli členy žádného výboru. Na opačné straně pomyslného žebříčku se umístil místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík s platem 125 tisíc.

Poslanci ale nedostávali pouze platy, ale i náhrady za ubytování, volání, pronájem kanceláře, cestování a další nezbytné úkony. Nejaktivněji je čerpal Pavel Volčík, měsíčně na náhradách získal 132 tisíc korun, nejméně pak Petr Gazdík, jeho měsíční náhrady činily 108 tisíc.

Tabulka - statistikaZdroj: Redakce