Jedině soukromí dárci či nadace tak dávají dětem naději, že si občas vyrazí za hranice domova.

„S penězi vycházíme, když hodně lítám a hodně sháním sponzory. Odhadem bych řekl, že zhruba deset procent všech našich výdajů tvoří právě finanční dary,“ poznamenal ředitel bojkovického dětského domova Pavel Šoltys.

Sponzory přímo ve městě či okolí nachází spíše sporadicky. Většina dárců má sídlo za hranicemi regionu, konkrétně v Čechách. „Jsou to nadace Terezy Maxové, manželů Klausových, Plaváček a další. Pomáhají nám i tamní dětské domovy, které jsou na tom lépe a kolegiálně odkazují na nás Moraváky, kteří jsme tady tak zastrčení,“ dodal ředitel.

Příjem sponzorských peněz je podle něj hlavně o aktivním hledání a štěstí. Každý rok se proto částky pohybují v jiných mezích. „Nedá se to naplánovat. Dva nebo tři měsíce třeba nedostaneme nic. Před Vánoci máme ale zase takříkajíc žně,“ upřesnil Šoltys.

V podobné finanční situaci je i hradišťský dětský domov. Tamní vedení by se také bez sponzorských darů neobešlo. S penězi od zřizovatele vychází tak akorát na provoz. „Není to na nějaké velké utrácení. Po dvou letech jsme třeba ušetřili na novou sedací soupravu. Kdybychom neměli dary od sponzorů, tak si nadstandardní služby a pobyty dětí asi nemůžeme dovolit,“ konstatovala ředitelka Ivana Lacková.

Zřejmě o něco horší jsou problémy v ostrožském dětském domově. Tamní vedení řeší problémy s nedostatkem peněz neustále. „Na základní péči o děti finance máme. Na nadstandardy ale příliš ne. Sponzoři se zkrátka nehrnou. Nad vodou nás drží několik tuzemských nadací,“ popsala situaci v Uherském Ostrohu ředitelka Jana Frühaufová.

Na výlety si podle ní děti vydělávají částečně samy. Umožňují to brigády, do kterých se zapojují. „Protože jsou mladší a nemůžou brát za práci peníze, tak dostanou odměnu naturální. České dráhy nám třeba dávají slevy na jízdné,“ prozradila ředitelka.

Na kvalitní zázemí si ale ani v jednom z trojice slováckých dětských domovů stěžovat nemůžou. Všechny budovy jsou totiž po rekonstrukci.
„Před čtyřmi lety jsme prošli generální opravou domova. Teď tu máme všechno pěkné, nové. Stejně tak jsme na tom dobře i s počtem pracovníků, kterých je momentálně v domově dvacet,“ řekla spokojeně Frühaufová.

V roce 2004 doznal velkých změn také bojkovický dětský domov. Prošel přestavbou na rodinný typ. To znamená, že v něm vznikly samostatné byty maximálně pro osm dětí. „Zároveň s úpravami jsme obměnili také interiér. Z devadesáti procent jej teď tvoří nový nábytek,“ doplnil ředitel Šoltys.
Desáté výročí po rekonstrukci letos slaví dětský domov v Uherském Hradišti. Venkovní i vnitřní prostory jsou tak podle ředitelky stále dostačující.
„Chybí nám jen větší společenská místnost a jídelna. Chtěli bychom to vyřešit tak, že bychom přestavěli stávající terasu. Je to ale zatím pouze na papíře,“ zmínila ředitelka Lacková, která na letošní rok plánuje kompletní výměnu kuchyňské linky v bytě, který se nejvíce využívá k celodennímu stravování.

Nedostatky v Hradišti pociťují spíše v personálním obsazení. Dětem totiž citelně chybí psycholog nebo etoped. „Ta potřeba trvá asi tři roky, během kterých se k nám dostalo více dětí s problémy. Možná už se nějaká spolupráce rýsuje, ale nechci to zakřiknout,“ prozradila ředitelka.

Zázemí a aktivity v dětských domovech dokáží zřejmě nejlépe posoudit samotné děti. Těm ze Slovácka se mezi svými kamarády v domovech většinou líbí. „Je to tu dobré. Jsou tu hodné tety a vaří se tu výborně. S tetou se učím dělat keramiku a tkát koberečky. Jinak chodím ještě do pěveckého sboru. V domově mám taky spoustu kamarádů,“ pochvaluje si desetiletá Kristýna Janská, která bude v hradišťském domově už třetím rokem.

Bydlení v dětském domově vyhovuje i třináctiletému Patrikovi z Bojkovic. „Je to tady dobré. Mám tu kamarády, se kterými vycházím bez problémů. Líbí se mi i většina výletů a táborů. Nejvíc mě ale baví break dance a fotbal,“ říká o sobě Patrik.

Podobně se cítí i dvanáctiletá Tonička, která má v bojkovickém domově také řadu kamarádů. „Je to tu v pohodě. Ráda tancuji a ráda jezdím i na výlety nebo tábory,“ přidala se Tonička.

Kompletní článek najdete v tištěném vydání Slováckého deníku a nově ve službě E-paper.

Již dříve uveřejněné texty s tématikou Dětských domovů naleznete vpravo nahoře v oddíle Související články