" Tak v neděli odpoledne začala programová pracovnice Slováckého muzea Uherské Hradiště Petra Tománková skládat věty jednoho příběhu, a to na úvod dalšího dílu zvídálkovského programu s názvem Na vlastní kůži konzervátorem.

„Babička měla k nábytku citový vztah a vzorně o něj pečovala. Když ale zemřela, dědici o velice zachovalý nábytek nestáli, neudržovali ho a do nábytku se pustil červotoč a napadla jej plíseň," pokračovala ve vyprávění Petra Tománková, která na sebe vzala podobu skřítka Zvídálka, a provedla malé návštěvníky a jejich rodiče výstavou Konzervátoři aneb Skrytá tvář muzea. Její vernisáž se uskutečnila letos v lednu.

Na exponátech jim ukázala, v jakém stavu se některé předměty nacházejí, než se dostanou do konzervačních dílen muzea, ale také jim řekla, kolik doslova mravenčí práce jim konzervátoři věnují, než jsou zase jako nové.

Z expozice pak děti zamířily do tvořivé dílničky, kde si pod dohledem restaurátorů, Kateřiny Berkové, Ondřeje Moura a etnografky Lenky Vlkové, mohly na vlastní kůži zkusit být na chvíli konzervátory. Dozvěděly se od nich, jak se restaurují staré obrazy, slepují rozbité keramické talíře s bílou glazurou, na které jsou namalovány rostlinné motivy, lidské postavy a podobně.

„Děti si mohly vymalovat barvami obrázek, který byl na hedvábí nakreslený konturami. Ty držely tvar obrázku, který si po zaschnutí mohly odnést domů," sdělila konzervátorka muzea Kateřina Berková. Kromě vlastnoručně namalovaných obrázků na hedvábí si kluci a holky odnášeli domů další ze série zvídálkovských magnetek.