„Je to místo, kde draky neohrožují dráty vysokého napětí a parádně tam fouká. Letos jsou pole mezi Modrou a Velehradem suchá a pětadvacátému ročníku drakiády, která neodmyslitelně patří k podzimu, přálo i slunečné počasí," uvedl starosta Modré a vůdce tamního skautského střediska Miroslav Kovářík.

„Pamatuji si, že jsem si jako malá holka vyráběla doma z papíru dráčky s velkýma očima a barevnými ocasy z papírových mašliček. Největší problém ale byl, jak draka správně vyvážit, aby se vznesl k obloze," prozradila Eva Valentová, jedna z moderských maminek.

Dnes to mají podle ní děti daleko snadnější. Zajdou si pestře vybarvené draky různých velikostí koupit do papírnictví nebo supermarketů. A tak se na obloze vznáší nejrůznější ptakoještěři, letadla, zvířátka a kdoví co ještě.

V tom dračím sletu na kopci mezi Modrou a Velehradem byli většinou zakoupení „vzduchoplavci". Těch ručně vyrobených papírových draků tam bylo poskrovnu. Jednoho z nich, který chtěl „propíchnout" nebe, měl kupříkladu velehradský školák Šimon Mergental.

Nouze nebyla ani o novátorské vypouštění draků. Třeba pomocí rybářské udice, kterou před osmi roky při drakiádě použil Karel Cafourek z Koryčan. Draka v neděli vypouštěl třeba klučina z bicyklu, holky dokonce z polohy ležmo. Při tom dračím sletu bylo vidět nejrychlejší běžce se svými draky, nechyběli ani draci „oráči", „padavky" i „stromolezci".