„Když vyrazíme do lesa, tak se vždycky vracíme s plným košíkem. A to nemáme moc času, jsme tam většinou tak dvě hodiny. Naposledy se nám tak zadařilo o víkendu na Modré," usmívá se Marcela Melichárková z Velehradu. V jejím košíku Skončily především hřiby plstnaté, klouzci, kozáci osikoví i duboví a kuřátka. „Jen praváků je zatím míň. To se ale teď určitě změní. Očekávám, že po deštích bude v Chřibech doslova peklo. Nebo teda spíš houbařský ráj," usmívá se Marcela Melichárková.

Její domněnky potvrzuje i mykolog Jiří Polčák. „Pro jedlé houby je ideální teplota kolem třiadvaceti stupňů Celsia. V noci tak dvanáct až patnáct stupňů," naznačil, že současné teploty jsou takřka ideální.

Na své si tak zřejmě přijde i Martin Blaha ze Starého Města, který prozatím velké úspěchy nezaznamenal. „Letos jsem byl na houbách dvakrát, sestra dokonce třikrát. Máme vytipovaná místa na Salaši a na Modré, ale zatím se nám daří jenom částečně. Minulý pátek jsme se z Modré vraceli celkem spokojení, ačkoliv přeplněné košíky jsme nenesli. V pondělí jsme ale našli jen pár hub," popsal své letošní výpravy Martin Blaha. V nejbližších dnech se do lesa chystá znovu. „Dostali jsme tip i na Břestek, z nějž došel známý velice spokojený, nicméně asi zůstaneme u našich typických lokalit na Salaši a Modré," plánuje.

Podle mykologa by se lidé měli v lese chovat ohleduplně, čímž si mohou zajistit ojnost hřibů do budoucna. „Lidé houby často odřezávají a zbytek nožičky pak odhnije. Tím se zničí podhoubí," vysvětlil Jiří Polčák.

Sbírat by podle něj měli houbaři jen to, co dobře znají, čímž mohou předejít nejen zdravotním problémům. „Hodně rostou i holubinky, ale ty by měl sbírat jen ten, kdo je zná. Tato rada platí u všech druhů hub. Rostou však i vzácné a zákonem chráněné houby. Za jejich sběr lidem hrozí pokuty, které se mohou vyšplhat i k desítkám tisíc korun," varuje mykolog.

Ještě horším koncem houbaření může být otrava, která se všeobecně projevuje hlavně nevolností a zvracením. Každoročně se v důsledku neopatrnosti a objevuje nespočet případů. Letošek je ale zatím výjimkou. „V příjmové ambulanci interny zatím neošetřovali žádného pacienta s otravou houbami," uvedla mluvčí krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Karla Havlíková.

Podle Jiřího Polčáka je třeba dávat si pozor hlavně na muchomůrky – zelenou a tygrovanou. Důležitá je také správná tepelná úprava hub. Například hřib koloděj je zasyrova jedovatý. Pokud si lidé nejsou jistí svým nálezem, poradí jim v mykologických poradnách.

Autor: MICHAELA VAŇHAROVÁ, MICHAL SLADKÝ, VOJTĚCH TRUBAČÍK