Milovníci destilátů si možná položí otázku, proč se první ze tří kol systému degustace pálenek konalo nikoliv na Salaši, ale na Modré.
„Předminulý i minulý rok jsme měli v prvním kole salašského koštu přes čtyři stovky vzorků destilátů, ale měli jsme problémy, jak v sále hospody Na Dolině pohodlně usadit šedesátku degustátorů," okomentoval úvodní kolo letošní degustace Josef Niesner z Klubu přátel Salaše, jeden z organizátorů slivovicového koštu.
Poznamenal, že premiérová degustace v hotelu Skanzen Modrá navazuje na budoucí činnost Klubu přátel Salaše v areálu mezi archeoskanzenem, hotelem a biocentrem Živá voda. O jaké podnikatelské záměry se jedná, o tom odmítl zatím hovořit.
„Pro košty pálenek jsme vytvořili jasná a průhledná pravidla senzorického posuzování. Z prvního kola, v němž bylo téměř čtyři sta destilátů, poslali degustátoři do nominačního kola, které se uskuteční o týden později na Salaši, třicet vzorků slivovice z modrého ovoce," sdělil Niesner. Osmičlenná komise, která bude složená z pěti přespolních a tří salašských hodnotitelů, z nich pro finálové klání vybere deset nejlepších slivovic, z nichž vzejde šampion.
Ani po finále nesdělí pořadatelé salašského koštu, kdo se stane jeho vítězem. Majitelé tří nejlepších slivovicových vzorků si z koštu, který se uskuteční 23. března, odnesou domů zlatou, stříbrnou a bronzovou trnečku. Vítěz bude mít právo zazvonit si na velký zvon, jeden ze symbolů salašských koštů slivovice.