Stezky pojmenované podle odrůd vína (Muškát moravský, Rulandské bílé, Blatnický Roháč) či regionálního místopisu (Za Moravú, Dolní Poolšaví, Velehrad) měří od 26 do 66 kilometrů. Cyklisté mohou vybírat podle náročnosti i podle možných zastávek.

„Jednou z nich je třeba letošní ‚posvěcení' dalšího úseku cyklostezky v Kostelanech nad Moravou, návštěva nově zpřístupněného lapidária ve Velehradě nebo kaple a kostela ve Stříbrnicích," uvedla Bernadetta Vaculíková z pořádajícího Městského informačního centra (MIC) v Uherském Hradišti.

Amfík Bukovina připravuje pro cyklisty zahradní hry a ukázku sokolnictví. V odpoledním programu v Uherském Hradišti vystoupí Folklorní studio Buchlovice a staroměstská Žabka představí soutěž Do práce na kole. „Odpoledne na náměstí zpříjemní i možnost pokoštovat výsledky práce Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích a dalších výrobců vína z jednotlivých tras. Děti zase osvěží nabídka nivnických ovocných nápojů," dodala Vaculíková.

Letos popáté se k jarnímu otevírání cyklostezek připojuje i Uherský Brod. Z nádvoří Panského domu vyjedou před 10:00 cyklisté na Stezku Komenského a Stezku Poolšavím a Vlčnovem. „Novinkou je Stezka vinných búd, kterou iniciovalo sdružení Uherskobrodští patrioti jako příspěvek k projektu Otevřené brány. Dvacetikilometrový okruh je určený především zájemcům o specifickou architekturu těchto stavení," uvedla Vaculíková. Zajímavé ceny čekají taktéž na ty, kdo se zapojí do soutěže na Facebooku Městského informačního centra Uherské Hradiště. „Hlavní výherce se bude moci se svým společníkem tři dny prohánět po Slovácku na elektrokole," doplnila šéfka MIC Uherské Hradiště.

To pořádá jarní zahájení i podzimní uzavírání cyklistické sezony cestou kolem slováckých vinohradů letos již podeváté. Loni na jaře se akce zúčastnilo rekordních 913 registrovaných cyklistů, na podzim jich bylo 564. Slovácko se pyšní bohatou sítí hojně využívaných cyklostezek. Páteřní je cyklostezka podél Baťova kanálu, města a obce Uherskohradišťska však v posledních letech vybudovala a stále budují další úseky.