Zástupci oblastního spolku ČČK Uherské Hradiště, tamní nemocnice a městského úřadu jim předali 139 zlatých plaket Jana Janského za čtyřicet bezpříspěvkových odběrů krve a třiadvacet zlatých křížů prvního až třetího stupně za 80–160 odběrů krve.

„V osmačtyřicetileté historii bezpříspěvkového dárcovství krve je to nejvyšší počet oceněných dárců třemi druhy plaket Janského a zlatými kříži na Uherskohradišťsku,“ uvedla ředitelka úřadu oblastního spolku ČČK Jarmila Vavřiníková.

Ze slavnostních aktivů si odnese 279 dárců stříbrné Janského plakety. Tři stovky dárců dostanou bronzové plakety ve svých bydlištích. Oceněných zlatými a bronzovými plaketami a zlatými kříži bylo letos tolik, že jejich předání se konalo ve třech termínech. „Nevím o tom, že by v některém z okolních okresů bylo víc oceněných dárců,“ uvedla Vavřiníková.

Okres Uherské Hradiště patřil v osmdesátých letech minulého století k nejlepším v Československu a dnes v Česku co do dárcovství krve.

„Náš registr v současné době činí na dvanáct tisíc dárců krve. Aktivních je jich kolem devíti tisíc,“ prozradila primářka transfúzního oddělení hradišťské nemocnice Marta Černá.

Pokud se týká zásob krve, měla nemocnice jak v minulosti, tak i nyní stabilní zásoby. „Když už se výjimečně nedostatek krve vyskytne, tak to řešíme individuálním zvaním dárců příslušné krevní skupiny. Ti ochotně přijdou krev darovat,“ tvrdí primářka.

Ačkoliv velkou většinu oceněných dárců zlatou plaketou Jana Janského nebo zlatými kříži tvořili muži, nejcennější tekutinu už víc než osmdesátkrát darovaly také Ivana Švecová a Anežka Dudová z Velehradu. Čtyřicetkrát nabídla svou paži k odběru krve Věra Sklenková z Ořechova.

„Darovat krev neznamená jen někoho zachránit a ulehčit mu v jeho těžké životní situaci, ale znamená to dát také trochu svého života, trochu svého já,“ poznamenala Sklenková.

Související článek:

Nedozírné bohatství je skryto v lidské krvi