Uherské Hradiště Znovu na startovní čáře. Tak by se dala nazvat aktuální situace na uherskohradišťské radnici. Členové Zdravého Hradiště totiž včera vyřkli definitivní verdikt, kterým zamítli svou účast na středopravé koalici s ODS, sdružením KRUH, KDU-ČSL a TOP 09. Na zasedání v úterý bylo šest hlasů proti a jen tři pro. Mezi politickými subjekty se rozjíždí nová série jednání. KDU-ČSL obdržela od ČSSD a hnutí ANO 2011 nabídku na post starosty.

Proč Zdravé Hradiště najednou cuklo, když na sklonku minulého týdne se zdálo, že pravicovou koalici podpoří? „Převládaly především obavy z toho, zda bude ODS schopna dostát svým závazkům vůči Zdravému Hradišti v takové podobě, v jaké je slíbila," nastínil důvody výsledku hlasování František Prachman, který byl za ZH zvolen do zastupitelstva. On i druhý zastupitel za ZH František Elfmark budou rozhodnutí své členské základny respektovat a nebudou přistupovat k podpisu koaliční smlouvy v navrhovaném pravicovém konceptu.

Do hry se tak opět vrátila druhá nejúspěšnější strana ve volbách v Uherském Hradišti ČSSD. Pro tu je nejzásadnější metou v první řadě především dosažení změn na uherskohradišťské radnici. A za tímto účelem se strana nebojí přinášet i velké oběti. „Tento projekt změny je pro nás natolik důležitý, že jsme skrze jeho naplnění přistoupili ke krajním řešením. Ustoupili jsme od nějakých vlastních osobních ambicí a lidovcům jsme nabídli možnost získání postu starosty města," prohlásil zástupce ČSSD Antonín Seďa.

K tomuto návrhu se připojilo i hnutí ANO 2011. „Můžu potvrdit, že podobnou nabídku jsme lidovcům společně s našimi partnery z ČSSD opravdu koncem minulého týdne předložili," uvedl lídr Jan Zapletal.

Zda tato nabídka dopadne na úrodnou půdu, mohlo rozhodnout vnitrostranické jednání KDU-ČSL, které se konalo včera večer a jeho výsledek do uzávěrky tohoto vydání nebyl znám. „S výsledným rozhodnutím Zdravého Hradiště ani s případnou nabídkou na post starosty města jsem doposud nebyl oficiálně obeznámen, proto bych se k nim v tento moment nerad vyjadřoval. Nicméně pokud budou jejich plná znění do našeho večerního jednání známa, samozřejmě se k nim budeme muset nějak postavit," konstatoval včera odpoledne lídr KDU-ČSL Zdeněk Procházka.

Dodal ještě, že pokud bude zřejmé, že koalice v podobě, v jaké byla v posledních dnech předjednána, není možná, bude samozřejmě nutné zahájit další jednání o jiných možných podobách koalice. Pro KDU-ČSL nejsou podle Zdeňka Procházky vyloučeny nejrůznější varianty na obou stranách politického spektra.

Večerní rozhodnutí lidovců bude bedlivě sledovat také vítězná ODS. „U nás jsou priority stále stejné, dlouhodobě preferujeme koalici na platformě, jaká byla doposud, a pro tento účel budeme stále hledat potřebné partnery," vyjádřil se včera odpoledne lídr ODS Stanislav Blaha.