Z rukou předsedkyně Giny Renotière ji ve čtvrtek 25. května ve Smetanově síni Obecního domu v Praze převzal ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

„Získat v silné konkurenci šesti vybraných projektů z celkových dvaceti přihlášených tuto cenu je pro celý autorský tým mimořádným potěšením. Tímto projektem se Slováckému muzeu podařilo dosáhnout dalšího významného cíle v šíření povědomí o významu cyrilometodějského odkazu v mezinárodním kontextu. Cesta k dosažení však nebyla lehká – příprava tohoto projektu trvala předlouhých 14 let. A toto všechno by nebylo možné bez zapojení všech mých kolegů z muzea, kteří na tuto cestu se mnou nastoupili,“ nechal se slyšet ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

Slavnostní otevření Cyrilometodějského centra ve Starém Městě
VIDEO: Otevřeli Cyrilometodějské centrum. Artefakty si tam můžou lidé i osahat

Vybudováním centra a jeho spojením s mezinárodní stezkou svatého Cyrila a Metoděje získalo Slovácké muzeum všestranně vybavené archeologické pracoviště a zázemí pro odpovídající výzkum, uchovávání a prezentaci cenného kulturního dědictví. Na třech lokalitách z období Velké Moravy pak vznikly poutavé venkovní expozice.