„Nějaký čas jsme lidi na bicyklech upozorňovali na nedostatky v jejich pohybu na kolech a na nedostatečnou vybavenost u některých z jejich strojů. Tito lidé si totiž neuvědomují, že špatný stav kol a jejich nedostatečné osvětlení pro ně i další účastníky silničního provozu znamená značná nebezpečí,“ vysvětlil zástupce velitele hradišťské městské policie Vlastimil Pauřík.

V těchto dnech se hlídky strážníků objevily na dvou frekventovaných místech slovácké metropole, konkrétně u cyklostezky v blízkosti řeky Moravy a v úseku u Staré Tenice.

„K akci jsme vyrazili ve večerních hodinách a kontrolovali jsme hlavně osvětlení kol. Šedesát až osmdesát majitelů nemělo své stroje dostatečně osvětlené,“ poznamenal Pauřík.

V první hodině kontrolní akce uložili strážníci čtrnáct pokut. Peněžité tresty se pohybovaly od jednoho do pěti set korun. Podobné kontroly budou pokračovat i v dalších dnech.

Policejní hlídku potkal v blízkosti lávky přes řeku Moravu i Robert Pavlacký ze Starého Města. „Dívali se na mě, ale nezastavili mě. Asi viděli, že mám nové kolo, které je plně vybavené, tak mě nechali projet,“ krčil rameny Pavlacký.

Prodejci cyklistického vybavení příliš neukázněné majitele kol nechápou. „Kola, prodávaná v obchodech jsou prakticky plně vybavená. A pokud už člověk od někoho bicykl koupí bez dostatečné výbavy, pak není problém za pár korun chybějící prvky dokoupit. V současné době je na trhu výbava, jejíž cena se pohybuje od desítek do tisíců korun, takže si může vybrat každý. Dobře vybavené kolo by mělo být pro cyklistu nezbytnou samozřejmostí,“ doporučuje jeden z prodejců Dušan Navrátil.