„Mohu potvrdit, že předzásnubní tanec proběhnul, ale rozhodně ještě nemůžeme hovořit o slibu zásnub," doplnil s tím, že zatím se jedná pouze o první kolo jednání. Kromě hnutí ANO již KDU-ČSL s Jiřím Čunkem vyjednávalo také s ČSSD, STAN a ODS. „Další jednání budou probíhat v pondělí," sdělil Deníku.

„Ano jednali jsme s panem Čunkem, řekli jsme si představy, vyslechl nás, hovořil s námi jako prvními, chce respektovat výsledky voleb, s tím, že si nechá čas," uvedla k povolebnímu vyjednávání lídryně kandidátky ANO 2011 Margita Balaštíková.

Představitelé hnutí v čele s Balaštíkovou se v noci na neděli sešli i se zástupci STAN, ODS i ČSSD. Podle předsedy krajské organizace hnutí ANO Pavla Pustějovského šlo o běžná povolební jednání a výměnu kontaktů. Karty podle něj drží v rukou KDU-ČSL.

„O postu hejtmana je jasno, my jako potenciální partner chceme statutárního náměstka, posty radních a kolik, to záleží na tom, jestli se ustanoví trojkoalice nebo čtyřkoalice a případných požadavcích ostatních koaličních partnerů," uvedl pro Deník Pustějovský.

Nyní prý čekají na další jednání s KDU-ČSL. „My bez toho nebudeme činit další kroky jiným směrem," upřesnil.

Případnou čtyřkoalici nezmiňuje po včerejších jednáních, byť byla spíše „oťukávací", zmiňuje i ČSSD, která by byla ochotna se na ní podílet.

„Při sobotním jednání půlkolečka jsme KDU-ČSL poblahopřáli k úspěchu, jednali jsme i s hnutím ANO. Deklarovali jsme připravenost, která je důležitá pro nastavení parametrů. Jsme připraveni jít i do čtyřkoalice s ANO – STAN – KDU," uvedl pro Deník lídr sociálních demokratů Petr Navrátil.

Jiří Čunek již v sobotu po vyhlášení výsledků voleb deklaroval, že je připraven jednat se všemi stranami vyjma KSČM.