Ať už s hranolky nebo vařeným bramborem. Na talíři s velkou porcí tatarky nebo v housce jako hamburger, smažený sýr má dlouhé zástupy příznivců. Je natolik oblíbený, že ho lze najít v poledních menu takzvaných třetích cenových, ale i na lístcích drahých restaurací. Mnohdy platí, že v nabídce restaurací bývá sýr v trojobalu jediným bezmasým jídlem.
Pivnice U Dolečka
V pivnici U Dolečka sice vaří jen čtyři dny v týdnu, přesto si v tomto uherskohradišťském podniku dávají týdně smažený sýr desítky strávníků.
„Oblíbený je napříč generacemi. U nás nepřevažuje žádná věková skupina, která by toto jídlo speciálně preferovala. Já osobně si ho občas také dám. Nevyhledávám ho sice, ale když cestujeme po tuzemsku, je to jistota. Mně chutná gouda, a tak z ní připravujeme smažený sýr tady U Dolečka,“ prozrazuje kuchař Pavel Martinák.
Velká obliba smaženého sýra je podle něj způsobena mimo jiné jeho cenovou dostupností. Příprava je pak relativně snadná.
„Ukrojím 150 gramů goudy, smíchám vajíčka, mléko, hladkou mouku a připravím těstíčko. K tomu si nachystám strouhanku. Obalím sýr v těstíčku, ve strouhance, zpátky v těstíčku a zase ve strouhance a mám sýr obalený dvakrát, aby nevytekl a je přichystaný na smažení,“ popisuje Pavel Martinák přípravu oblíbeného jídla.
Pivnice U Dolečka
Uherské Hradiště J. E Purkyně 493
Druh sýra: Gouda
Gramáž: 150 gramů
Příloha: Vařené brambory
Cena: 179 Kč (s tatarkou i přílohou)
Pivnice U Dolečka v Uherském Hradišti
Restaurace v Aquaparku
Kolem 120 smažených sýrů týdně prodají v restauraci Aquapark v Uherském Hradišti. Nebývá sice v každodenní nabídce poledního menu, ale přesto si jej tam lze kdykoliv dát.
„Nejvíc si jej objednávají děti, teenageři i důchodci. Všichni stejným dílem. Já ho mám taky ráda a občas si ho dám. Oblíbený je podle mě proto, že jde o sytou českou klasiku,“ míní vedoucí restaurace Iva Klofáčová. Porci smaženého sýra tam připravují tak, že sýr nakrájí na dva 60tigramové díly. Obalí je v mouce, dvakrát ve vajíčku a ve strouhance.
Restaurace v Aquaparku Uherské Hradiště
Adresa: Uherské Hradiště Sportovní 1214
Druh sýra: Eidam 30%
Gramáž: 120 gramů
Příloha: Volitelná za 39 Kč
Cena: 120 Kč (tatarka za 18 Kč)
Restaurace v Aquaparku
Hospoda a Bowling Na Východě
Provozní hospody s bowlingem Na Východě Martin Tokoš přiznává, že má smažák docela rád a někdy si jej k obědu dá. Oblíbený je podle něj proto, že jde o „nezdravé“, ale chutné jídlo.
„A lidi mají rádi jídla s nálepkou nezdravé. Je to klasika. Pokud je na meníčku, dávají si ho u nás skoro všichni, ale pamatuji i časy, kdy byla poptávka po smaženém sýru vyšší,“ ohlíží se Martin Tokoš.
Nabízí-li zrovna ve své hospůdce smažák v rámci obědového menu, prodá v týdnu i šedesát porcí.
„Připravujeme jej klasicky v trojobalu, ale před pár dny jsme v rámci bramborákového víkendu nabízeli i sýr v bramboráku,“ dodává Martin Tokoš.
Hospoda a bowling Na Východě
Adresa: Uherské Hradiště, Větrná 1391
Druh sýra: Gouda
Gramáž: 130 gramů
Příloha: volitelná za 39 Kč
Cena: 109 Kč (tatarka za 29 Kč), nebo v rámci obědového menu celá porce za 139 Kč
Hospoda Bowling Na Východě v Uherském Hradišti
Ubytovací a stravovací centrum
Více než tisíc porcí smaženého sýra týdně zkonzumují strávníci Ubytovacího a stravovacího centra v Uherském Hradišti, pokud je na poledním menu.
„Nedá se určit, která věková skupina si ho dává nejvíce a nejraději. V podstatě jsou to všichni. Já jej ale nemusím,“ podotýká šéfkuchař David Knap.
Smažený sýr připravuje v trojobalu a dvakrát přebalený.
Ubytovací a stravovací centrum
Uherské Hradiště, Studentské náměstí 1535
Druh sýra: Eidam 30%
Gramáž: 110 gramů
Příloha: Brambory
Cena: 120 Kč (s tatarkou a přílohou) v rámci obědového menu
Ubytovací a stravovací centrum v Uherském Hradišti.
Kantýna u Koníčků
Zhruba stovku smažených sýrů týdně prodají v Kantýně u Koníčků na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti.
„Nejvíc si to jídlo objednává střední generace, převážně chlapi. Je to klasika. Když nevíte co, tak si dáte smažák,“ říká provozní Ivana Hrbáčková.
Také v Kantýně u Koníčků dělají smažený sýr v trojobalu a dvakrát přebalený, aby nevytekl.
Kantýna u Koníčků
Uherské Hradiště, Mariánské náměstí 77
Druh sýra: Eidam 45%
Gramáž: 150 gramů
Příloha: Hranolky
Cena: 139 Kč (s tatarkou, přílohou a oblohou) v rámci obědového menu
Kantýna u Koníčků na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti