Historizující bronzovou pečeť představující emblém soutěže, převzal v sobotu 7. listopadu ve Slovanském sále Stojanova gymnázia za vystavovatele Matici velehradskou člen výboru Zdeněk Tománek. „Vítězné víno obsahuje širokou škálu ovocných chutí, od citrusů až po chuť sušeného ovoce. Takovou chuť v našich podmínkách rozhodně nenajdeme," řekla organizátorka Ivana Habartová. Letos poprvé vyhrálo víno, které do soutěže přihlásila právě Matice velehradská.

Tradici, kterou této speciální mezinárodní soutěži a výstavě mešních a košer vín založil člen Matice a bývalý senátor Josef Vaculík, se daří udržet. „Jsem rád, že se podařilo to, co jsem začal, rozvíjet. Mám z toho radost," řekl.

Vítězné víno koupila Matice v Polsku. „Zahraniční výrobci nám je posílají zřídka, přesto, že je každý rok oslovujeme. Sháníme je do soutěže tak, že je sami nakoupíme nebo nám je někdo přiveze z cest. Je velmi těžké tato vína sehnat," dodala Habartová.

Přesto, že letos bylo v soutěži méně vzorků než vloni, počet návštěvníků byl rekordní. Přišlo více než 240 lidí.

Letošní vína pocházela nejen z Evropy, ale i Asie a Ameriky. K vínu z Golanských Výšin z Izraele podotkl vtipně moderátor Petr Hudec, že je možná i s příchutí střelného prachu.