V jednom z jeho výstavních sálů zasedlo k hodnocení 75 vzorků mešních a košer vín z Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa, Španělska, USA, Izraele, Slovinska, Itálie, Portugalska a Francie dvanáct degustátorů, aby z nich vybrali šampiona výstavy. Jejím pořadatelem je Matice velehradská.

„Zárukou toho, že Cisterciáckou pečeť předáme v sobotu 19. listopadu tomu nejlepšímu mešnímu nebo košer vínu od oprávněných výrobců z naší vlasti nebo ze zahraničí, byli fundovaní degustátoři v čele garantem výstavy Pavlem Vajčnerem,“ prohlásil prezident výstavy a její duchovní otec Josef Vaculík ze Starého Města. Liboval si, že z roku na rok stoupá kvalita předložených vín k degustaci.

Za pravdu mu dal i předseda hodnotitelské komise a ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. „Těší mě, že zvyšující se kvalitu zaznamenáváme hlavně u českých, moravských a slovenských vín,“ prohlásil sebejistě Vajčner. Vyzdvihl, že pořadatelé letos zvolili k degustaci mešních a košer vín ideální prostory. „Jsou bez rušivých efektů, je v nich odpovídající teplota i místo, v němž jsou vzorky vín uložené. Takové prostory k degustaci by Velehradským vystavovatelé vín z Čech a Moravy mohli závidět,“ nechal se slyšet evidentně spokojený Vajčner.

Poprvé v historii Cisterciácké pečeti se degustace zúčastnilo deset studentů Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně, kteří na ní studují obor technologie a řízení gastronomií. „Studenty jsem na degustaci přivedl jako přísedící, ale vína hodnotili sami pro sebe v intencích jako zkušební komisaři,“ informoval šestaosmdesátiletý profesor Vlastimil Fic, který navzdory svému věku na Fakultě technologické UTB ve Zlíně přednáší a vede odborné semináře.

„Zúčastnit se této degustace byl pro nás obrovský zážitek. Vždyť jsme mohly poprvé ochutnat mešní a košer vína z různých zemí světa. Jejich vůně a chutě předčily naše očekávání,“ svěřily unisono své zážitky z degustace dvacetileté studentky UTB, Katarína Anetová a Kateřina Mizeríková. „Degustoval jsem sedm mladých vín, ale i ta z roku 2008 a 2009. Sladká vína takzvaně válcovala ta sušší. Ale byla tu nádherná vína, mající tóny fíků, hrozinek či medu,“ referoval šestačtyřicetiletý vinař Pavel Bartošek, který vína degustuje dvacet let. Zatímco vloni drželi pořadatelé šampiona Cisterciácké pečeti přísně pod pokličkou až do výstavy, letos ho Slováckému deníku, jako jedinému, prozradili ihned po skončené degustaci. „Šampionem přehlídky a soutěže mešních a košer vín se už počtvrté stalo víno Samos z rakouského kláštera Klosterneuburg,“ oznámil verdikt degustátorů Vajčner.