„Jeho autorem je Petr Novák ze Zlechova a díky štědrosti dárců jej vybudovala Matice velehradská.," uvedl její místopředseda Petr Hudec.

„Cisterciácké opatství Vyšší Brod přivítalo úmysl vytvořit důstojný náhrobek velehradským cisterciákům, kteří po staletí chválili Pána motlitbou a prací ve zdejším klášteře. S vděčností děkujeme Matici velehradské za nový náhrobek. Nad jejím záslužným počinem jsme převzali záštitu," svěřil se páter Justin Berka, převor Cisterciáckého opatství ve Vyšším Brodě, který cisterciáckému náhrobku na velehradském hřbitově požehnal.

U hrobu cisterciáků připomenul, že od příchodu na Velehrad na počátku 13. století tu působili víc než pět set let a jejich plody práce jsou tu ještě dnes viditelné. „Každé poledne se u nás v klášteře za ně modlíme v takzvaném nekrologiu. V něm je zmíněn některý z těch mnoha bratří, kteří na Velehrad tenkrát přišli. Díky Matici v zapomenutí neupadnou a na Velehradě budou naši bratři očekávat vzkříšení," řekl převor Justin Berka.

Při generální opravě velehradské baziliky byly ve 30. letech minulého století z důvodu zajištění statiky a odvlhčení zdiva otevřeny a prozkoumány i krypty s kosterními pozůstatky mnichů a donátorů cisterciáckého kláštera. „Jejich kosterní pozůstatky byly nově přeskupeny a pietně uspořádány v rámci nové expozice, která byla zpřístupněna veřejnosti. O čtyřicet let později byla větší část pozůstatků přenesena na půdu místního hřbitova. Náhrobek cisterciáků tam patřil k nejubožejším," ťal do živého Petr Hudec.

Proto vznikla iniciativa vyjádřit důstojným náhrobkem úctu cisterciákům, kteří na Velehradě vytvořili obdivuhodné hmotné i duchovní dílo. Současně je tato iniciativa výrazem dynamické obnovy poutního místa Velehrad.

Bohoslužbu i slavnostní obřad na hřbitově doprovázeli zpěvem účastníci kurzu gregoriánského chorálu.

Odpoledne si dospělí, kteří přišli na Velehrad poděkovat těm, jenž kdysi rozfoukali na starém cyrilometodějském ohništi nový oheň křesťanské víry, popovídali ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje s cisterciáckými mnichy, děti si zase udělaly procházku po Cisterciácké cestě, vedoucí velehradským poutním areálem. Účastníci slavnostního požehnání mohli bezplatně navštívit novou expozici Velehrad na křižovatkách evropských dějin.