To je stručný výčet zcela netradičních jídel, které o posledním lednovém sobotním odpoledni připravovalo ve Velkomoravském opevněném sídlišti středního Pomoraví, v Archeoskanzenu Modrá, 116 skautských kuchtíků a kuchtiček z dvanácti soutěžních družin z Modré, Velehradu a Jalubí, a to při 18. ročníku Skautského zimního vaření.

Mezi palisádami slovanského opevněného hradiska se začala mísit hodinu po sobotním poledni vůně nejrůznějších jídel, které skauti připravovali v objektech sídlištně hospodářského a řemeslnického areálu, ale i v prostorech repliky Metodějovy školy.

Šlo o zcela ojedinělou akci svého druhu v České republice, kterou tradičně pořádá Skautské středisko Modrá.

„Uvařit si v zimní přírodě teplé jídlo patří k základní potřebám každého skauta. Ten musí být nerozpustný a nezmrznutelným,“ řekl s pousmáním Miroslav Kovářík, vůdce Skautského střediska Modrá, starosta tamní obce a jeden z hlavních pořadatelů skautského zimního vaření.

Tříkrálovým koledníkům na bruslích patřil zimní stadion v Uherském Hradišti.
Tříkrálovým koledníkům na bruslích patřil zimní stadion v Uherském Hradišti

„S přípravou jídla na otevřeném ohništi nebo v pecích příbytků, v jakých žili před dvanácti sty lety Slované, to měli skautští kuchaříci a kuchtičky hodně náročné. I přes tvrdé podmínky to dokázali na výbornou,“ vysekla jim poklonu tříčlenná jury ve složení Nela Partyšová, Ladislav Sedláček a Miroslav Kovářík.

Po každém z ochutnaných pokrmů se porotci olizovali až za ušima.

V příbytcích, v jakých kdysi žili Slované, a ještě k tomu za krutého mrazu, měli mladí skauti k přípravě nejrůznějších pokrmů opravdu tvrdé podmínky.

„Připravovat jídlo na otevřeném ohništi nebo v peci, jaké měli naši předkové v devátém století, nebylo pro skautské kuchtíky vůbec jednoduché. Ale zvládali to bravurně,“ vžívala se do situace soutěžících skautů porotkyně Nela Partyšová.

Souhlasně jí přikyvovalo na dvacet maminek a babiček, které si nenechaly ujít zcela ojedinělou zimní skautskou akci svého druhu v Česku.

Zatímco v prvních ročnících zimního vaření dostali skauti od pořadatelů suroviny k výrobě jídel, už několik let si je přinášejí z domu včetně kotlíků, ešusů a dalšího kuchyňské náčiní.

„Dali jsme větší prostor nápadům a fantazii mladých skautů. Jídla, která uvařily skautské družiny byla natolik vynikající, že si každá z nich odnášela domů diplom, který jí bude 18. ročník Skautského zimního vaření připomínat,“ nechal se slyšet Miroslav Kovářík, jeden z hlavních pořadatelů akce.