Ostatní města zatím nošení ochranných pomůcek pouze doporučují. Jejich čelní představitelé však nevylučují, že se k plošnému nařízení v budoucnu nepřipojí. Vedení kraje a měst chce vyhláškou chránit řidiče autobusů a zamezit šíření nákazy novým typem koronaviru. Cestující ve všech MHD a linkových autobusech také nastupují a vystupují pouze zadními dveřmi. Z toho důvodu budou lidé cestovat zdarma.

„Chceme tím ochránit řidiče, aby se při platbě nedostávali do blízkého styku s cestujícími potenciálně nakaženými koronavirem. Cestující budou nastupovat a vystupovat pouze zadními dveřmi a nebudou platit jízdné. Cestovat tedy budou zdarma, budeme však po nich chtít, aby si ústa a nos chránili rouškami či alespoň šálami, šátky nebo kapesníky,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„Jízdné zdarma bude prozatím zavedeno do 24. března. Věříme, že do té doby budou všichni řidiči vybaveni potřebnými ochrannými prostředky,“ doplnil hejtman Čunek.

Ilustrační foto
Na Zlínsku přibyli další nakažení, v kraji jich je už 24

Nedostatek ochranných pomůcek pro své řidiče pociťují všichni dopravci.

„Respirátory jsou nedostatkovým zbožím. Obrátili jsme se dokonce na firmy, které se za běžných podmínek šitím roušek nezabývají. Vyzvali jsme také naše řidiče, zda mají tu možnost si je obstarat nebo si je nechat ušít, nechť tak učiní a my jim to budeme finančně kompenzovat,“ uvedl Oldřich Holubář z ČSAD Vsetín.

Noste roušky, chraňte sebe i ostatní, vybízejí lidé  své spoluobčany i napříč Zlínským krajem.Zdroj: Deník/Karolína Pospíšilová„Respirátory opravdu nejsou,“ potvrzuje Holubářovy slova Zdeněk Procházka, vedoucí autobusové dopravy ČSAD Bus Uherské Hradiště.

„Proto by bylo vhodné, aby byli cestující při užívání MHD chráněni rouškou, šálou nebo dalším ochranným prostředkem,“ doplňuje dopravce mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš. Valašské Meziříčí je jedním z měst, kde doposud k povinnému nošení ochranných pomůcek nepřistoupili.

Zlín v karanténě 16. 03. 2020. Finanční úřad
Pomoc potřebným i omezení. Nákaza proměňuje život v kraji

Alespoň desinfekčních prostředků je podle dopravců dostatek a řidiči se snaží vozy desinfikovat co nejčastěji to jde.

„Desinfekce jak u řidičů, tak u veškerého interiéru se provádí co nejčastěji,“ prohlašuje Zdeněk Procházka z ČSAD Bus Uherské Hradiště.

Mezi města, kde je nošení roušek v MHD k datu 18. 3. 2020 povinné, patří Uherské Hradiště, Kroměříž. Krajské město Zlín bude o nařízení nošení ochranných roušek v MHD jednat dnes.

Sochy bratří Baťů ve Zlíně s rouškami.
"Bez roušky NE!" vyzývá i Baťa

DSZO zajišťuje od pondělí 16. března provoz MHD na všech svých linkách ve Zlíně a Otrokovicích v pracovních dnech podle jízdních řádů pro letní a zimní prázdninové období. Byl zrušen prodej jízdenek u řidičů a používání předních dveří vozidel MHD cestujícími, neplatí ani noční nástup předními dveřmi nebo povinný nástup předními dveřmi na okrajových zastávkách. Přední část vozidel MHD je zapáskována, aby se zvětšila vzdálenost mezi cestujícími a řidičem. Všechna madla a plochy, kterých se dotýkají ruce cestujících, pracovníci úklidové čety u všech trolejbusů a autobusů každý den po zatažení do vozovny otírají dezinfekčním prostředkem.

Online reportáž