„V mé rodině se to týká babičky, kterou už dlouho přemlouváme, aby příležitosti využila. Ta sice mává rukou nad tím, že na stará kolena nebude kotel vyměňovat a ani neví, jak žádost podat. Takže jí s tím asi celá rodina pomůžeme, dokud se tyto dotace nabízí," poznamenala Hana Šuranská, která bydlí v jedné z místních částí Uherského Hradiště. I to patří mezi obce, v nichž panuje takzvaná zhoršená kvalita ovzduší. Pro zájemce to znamená výhodu – získaný příspěvek by byl vyšší než v případě obcí, které do této kategorie nespadají.

Částka, kterou budou moci majitelé starých kotlů získat, se bude lišit podle typu zařízení. Zatímco majitelé kotlů na uhlí mohou získat maximálně sedmdesátiprocentní příspěvek, kotle na biomasu a tepelná čerpadla zajistí příspěvek ve výši 80 procent, přičemž dalších pět procent navíc mají obyvatelé obcí se zhoršenou kvalitou ovzduší. Procenta se vypočítávají vždy z částky 150 tisíc korun, maximální výše příspěvku tak tvoří 127,5 tisíc korun.

„Na základě předběžného průzkumu, který jsme dělali mezi obcemi i obyvateli, už dnes v době prázdnin víme o přibližně šesti stech žádostech," doplnila Miroslava Knotková z Energetické agentury Zlínského kraje.

Na Slovácku situaci mapovali například v Bojkovicích či Šumicích, do průzkumu se naopak nezapojili například v Huštěnovicích.

Ve Zlínském kraji by celkově mělo být vyměněno 4 280 nevyhovujících kotlů, v první etapě pak minimálně 1 080 kotlů na pevná paliva. Další dvě etapy se uskuteční do konce roku 2020.

Konkrétně pro Zlínský kraj dorazí v prvním kole 156 milionů korun z celkových 481 milionů určených na všechny tři výzvy.

„Naším cílem je do roku 2020 vyměnit minimálně 80 tisíc kotlů po celé České republice," informoval ministr životního prostředí Richard Brabec.

O dotaci však budou moci zájemci žádat až tehdy, když Zlínskému kraji nastavení programu schválí ministerstvo. „To bude s největší pravděpodobností nejdříve ke konci roku," řekl Ivan Mařák, náměstek hejtmana Zlínského kraje odpovědný za oblast životního prostředí, územní plánování a rozvoj venkova.

Na co dostanete dotaci

• zdroj včetně nákladů na jeho instalaci

• nová otopná soustava

• obnova otopné soustavy včetně nezbytné regulace a měření, úpravy spalinových cest

• finančně méně náročná opatření na snížení energetické náročnosti budovy (max. 20 tisíc korun)

• služby energetického specialisty

• projektová dokumentace

Výše podpory počítaná z částky 150 tisíc korun

Kotel výhradně na uhlí: 70 procent

Kombinovaný kotel (uhlí + biomasa), plynový kotel: 75 procent

Kotle výhradně na biomasu a tepelná čerpadla: 80 procent

dalších 5 procent pro oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší

Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší

Uherskohradišťsko:Boršice, Březolupy, Hluk, Jalubí, Kněžpole, Kunovice, Ostrožská Nová Ves, Staré Město, Topolná, Uherské Hradiště, Uherský Ostroh, Velehrad, Zlechov, Modrá, Babice, Bílovice, Nedakonice, Huštěnovice, Sušice

Uherskobrodsko: Dolní Němčí, Nivnice, Uherský Brod, Bojkovice, Strání, Šumice, Vlčnov (Zdroj: MŽP)