„Jedná se o jakousi krátkodobou dovolenou, kterou mohou senioři strávit v Domově pokojného stáří v Boršicích, kde provozujeme naše služby. Senior při svém pobytu využívá veškeré služby tohoto zařízení. V boršickém zařízení, kde může dočasný klient strávit až šest týdnů, máme pro tyto účely vyčleněn jeden dvoulůžkový a dva jednolůžkové pokoje,“ upřesnila Eva Malůšková, pracovnice Oblastní charity v Uherském Hradišti. Podle jejího vyjádření je o tuto službu mimořádný zájem.

„Přes prázdniny jsou už všechny termíny obsazeny. Předpokládám, že by se situace mohla zlepšit po jejich skončení,“ dodala Malůšková.

Podobný projekt realizuje Charita i přímo v Uherském Hradišti.

„Jedná se o centrum denních služeb neboli domovinku. Pečující lidé své blízké do centra ráno přivezou a odpoledne pro ně přijdou. Program seniorům připravují odborníci, takže klienti vyplňují nejen volný čas, ale dostanou možnost rozvíjet své schopnosti pod profesionálním vedením,“ doplnil kolegyni Jiří Jakeš, ředitel Charity. Odlehčovací službu berou příbuzní starých či nemocných lidí jako možnost k odpočinku.

„Je to především z důvodu dovolené, úprav bytu nebo jen potřeba odpočinku. Našimi klienty jsou lidé, kteří již nemohou být na odděleních pro dlouhodobě nemocné, a příbuzní nad nimi nemají zajištěný dohled a čekají na umístění do některého domova. Vzhledem k tomu, že jsme zatím jediní na okrese, je využití maximální,“ podotkla Pavla Zahrádková, vedoucí Domova pokojného stáří Boršice.

 

ZDE>SI TAKÉ PŘEČTETE DALŠÍ AKTUÁLNÍ ZPRÁVY ZLETNÍ FILMOVÉ ŠKOLY

Chcete reagovat na uvedený článek? Pište nám e-mailem na adresu:oleg.kapinus@denik.cz