„S šestidenním předstihem před výstavou, jejímž garantem je traplický Josef Bičan, hodnotilo v Jezuitském sklepě 53 degustátorů 503 vzorků vína, z nichž 338 bylo bílých, 143 červených a 22 rosé od vinařů z 36 vesnic jižní a východní Moravy,“ uvedl Luděk Vávra z výstavního výboru staroměstského Klubu přátel vína.

Neskrýval radost, že čtyřiadevadesáti vzorky, se na výstavě prezentují vinaři ze Starého Města, šestatřiceti boršičtí a polešovičtí výrobci vína.

Šampiony výstavy v kategorii bílých a červených vín určila komise ve složení Josef Bičan, Stanislav Dočkal a Stanislav Píštěk.

Bílým vínům kralovalo Rulandské šedé, výběr z hroznů ročníku 2017, z vinných sklepů Skalák ze Skalky, červeným vínům Zweigeltrebe 2017 od zahrádkářů z Kněžpole.

Ocenění za nejlepší kolekci pěti vín s průměrným hodnocení 18,98 bodu zamířilo stejně jako loni do polešovického Vinařství Vaďura.

Cenu starosty za rozvoj a podporu vinařství ve Starém Městě předal jeho první muž Josef Bazala Jiřímu Omelkovi.

„Ročník 2017 nebyl z pohledu vinařů jednoduchý. Část úrody postihly jarní mrazíky. Lokálně byly nahlášeny škody ve výši 20 až 80 %. I když byl ročník 2017 poměrně pracný a náročný, pro toho, kdo nic nezanedbal, je odměnou pěkné a svěží ovocné víno,“ řekl sebejistě Josef Bazala.

Vinařům podle něj nezbývá než doufat, že v letošním roce vinice nepotrápí jarní mrazíky, ale budou mít v době vegetace dostatek vláhy a sluníčka.

K podkreslení atmosféry koštování vína vyhrávala návštěvníkům cimbálová muzika Bálešáci.

Na III. ročníku burzy krojů v Kunovicích se prezentovalo 25 vystavovatelů a tvůrců lidových oděvů.
Burza krojů nabídla vzácné skvosty lidových oděvů
Velehradští zahrádkáři spolu s obcí uspořádali v sobotu XX. ročník přechodu a přejezdu Chřibů. Bohatý sportovní a doprovodný program byl připraven i pro děti.
Z Velehradu podvacáté na kolech i pěšky za krásami Chřibů
V Zahradě lišky Bystroušky snídali lidé v trávě spolu a férově.
Hradišťská férová snídaně byla v zahradě Lišky Bystroušky