„Těší mě, že si na náš premiérový košt vín našli cestu nejen znalci vinného moku, ale i ti, kteří rádi tráví pohodové chvíle při otevřené láhvi dobrého vína. Svou návštěvou tak podpořili rekonstrukci naší školní kaple a potřeby sociálně slabých žáků," dal průchod pocitům ředitel Stojanova gymnázia Velehrad Michal Hegr. Neskrýval radost nad tím, že historické sklepení gymnázia už hostilo pět ročníků oblíbené a ve světě zcela ojedinělé mezinárodní soutěže a výstavy mešních a košer vín s názvem Cisterciácká pečeť. Jejím pořadatelem byla Matice velehradská.

Protože se loni šestý ročník neuskutečnil, rozhodlo se gymnázium uspořádat skromnější košt mešních a jiných vín a výtěžek z něj věnovat na přebudování někdejší třídy na školní kapli. „Bude to prostor, který by nám měl být nejen nejdražší, ale i jakýmsi drahokamem. Zatím v té bývalé třídě máme svatostánek, vypůjčený oltář, židle a slavíme tam eucharistie," svěřil se ředitel Hegr.

Neodpustil si vyseknout poklonu vinaři Josefu Kadlčíkovi z Arcibiskupského zámeckého vína Kroměříž, který se nemalou měrou zasloužil o realizaci koštu vín gymnázia. „Mezi dvaasedmdesáti vzorky převažovala vína z vinařských obcí Blatnice, Blatničky, Mutěnic, Uherského Ostrohu, Hnanic, Hluku, ale také z Ružindolu na Slovensku, z Maďarska, Itálie, Izraele, Španělska a Rakouska," prozradil Josef Kadlčík. Stručně objasnil, že pojem mešní víno je použito v platném zákoně o vinohradnictví a vinařství. Na etiketě vína lze uvést, že splňuje požadavky pro účely církví a náboženských společností, že jde o mešní víno. „Jménem katolické církve v Česku uděluje souhlas k označení mešní víno jen Česká biskupská konference," informoval Kadlčík.

K podkreslení atmosféry koštu vín vyhrávala návštěvníkům cimbálová muzika Liša z Modré. Sólo na klarinet zahrála čtrnáctiletá Karin Hanusková ze Slovenska a krev v žilách koštujících rozproudil folklorní soubor Porublanka z ruské Poruby. „Pochutnal jsem si na sladších vínech Chardonnay, Sauvignon,"nechal se slyšet hlucký František Kadlčík.