Ten letos již posedmé hostil oblíbený Festival česneku.

Akce se letos konala na čtyřikrát větší ploše, než tomu bylo v minulých letech. „Plocha, na které se festival konal, sahala letos až do půlky parku. Vyšla nám vstříc správa zámku a také sokoli, kteří zajistili možnost parkování na sportovním hřišti,“ prozradil duchovní otec celé akce Miloslav Hrdý.

Letos se v parku podle pořadatelů prezentovalo celkem osm prodejců česneku, kdy každý nabízel minimálně tři sta kilogramů.

Festival zahájila tradičně česneková hymna a nakrojení česnekového koláče. „Každý rok se snažíme o nějaké programové změny, aby se příchozí co nejvíce pobavili. Letos jsme vymysleli malé sedlácké olympijské hry. Jednalo se o trojboj, kdy soutěžící museli přehazovat překážku snopem, běhat s pytlem a házet gumákem. Naším cílem není kvantita, ale co nejpestřejší program,“ dodal Hrdý.

Návštěvníci mohli ochutnávat česnek, přihlásit svůj výpěstek do klání o nejhmotnější česnek, zvolit nejkrásnější slovácký typ nebo přihlásit své česnekové domácí recepty.

Návštěvníci kromě obchůzky stánků zamířili také do prostor buchlovického zámku. „Každý rok se nám při slavnostech česneku několikanásobně zvýší počet návštěvníků zámku. Slavnosti nás tedy nijak neomezují, spíše naopak. Letos jsme proto pořadatelům umožnili i pořádat slavnosti na větší ploše,“ prozradila kastelánka buchlovického zámku Ivana Syslová.

Spokojenost s takovou návštěvností Buchlovic zažívá i obec. „Jsme spoluorganizátory a jsme pyšní, že česnekové slavnosti a tradiční kosení do Buchlovic láká lidi. Letos jsme přizvali také partnerskou obec Soblahov ze Slovenska. Mně osobně se líbí pestrost a atmosféra akce, všelijaké ochutnávky i soutěže,“ prozradil místostarosta Buchlovic Bořek Žižlavský s tím, že sám má nejraději topinku s česnekem a česnekovou polévku.

Více se dočtete ve středu 30. července v týdeníku Slovácké noviny

související článek:

OBRAZEM: Česnekové slavnosti startují