V sobotním souboji se o hlasy návštěvníků popralo celkem dvanáct družstev.

„Celou noc jsme nespali a obhajujeme vítězství. Jsme číslo dva,“ láká na voňavou polévku úderem 17 hodiny Ivana Macháčková. Ta vede už ostřílený soutěžní tým Pejsek a kočička, který si na první místo věřil i letos.

„To základní a nejdůležitější je dávat česnek až nakonec,“ svěřuje se kuchařka s tím, že množství a druh česneku obdržely všechny týmy stejně při startu.

Recept, podle kterého polévku připravuje pochází ale přímo z její hlavy.

„Preferuji kvalitu. Ráda používám domácí bylinky, tady to znamená petrželku a vlastní majoránku,“ prozrazuje Ivana Macháčková.

Základ její česnečky tvoří vývar, uzeninu nepřidává.

„Samozřejmě je tam ještě hlavní ingredience, ale to je tajemství úspěchu,“ směje se vedoucí týmu, která celý recept prozradit nechtěla.

Jako členka pořádající folklorního souboru Oldněmčan Ivana Macháčková s účastí na Štrúčkobraní neváhala.

„Je to jakási podpora pěstování česneku v Dolním Němčí, jak tomu bylo v letech minulých,“ vysvětluje energická soutěžící.

V tamní obci se totiž česnek dříve pěstoval ve velkém. Symbol stálice české kuchyně mají Dolněmčané také ve znaku.

Není tak divu, že soutěž přijali místní s nadšením. U myslivecké chaty bylo plno a už po půl hodině ochutnávání měly některé týmy prázdné kotlíky.

Vůně česneku přilákala ale i řadu přespolních kolařů, kteří projížděli kolem po nedaleké cyklostezce.