„Ať už se podíváme kamkoliv, každá sjezdovka dnes kvůli nevyzpytatelnému počasí potřebuje umělé zasněžování ke svému provozu. Jakmile je totiž svah pokryt nánosem ze sněžných děl, lépe se na něm drží přírodní sníh,“ prozradil provozovatel Ski Parku Osvětimany Miroslav Červenka.

Své o tom ví například na sjezdovce Štrbáň ve Strání. Právě kvůli komplikacím v budování rybníka a čerpání vody z něj se musí provoz vleků omezit pouze na několik dnů v roce. „Vlastně vyřizujeme všechna možná povolení a není jednoduché vybudovat rybník, který by zásoboval i sněžné děla. Jsme proto stále odkázání na rozmary přírody, která nám někdy hodně zkrátí lyžařskou sezónu, někdy si dokonce ani z kopce nesjedeme, “ nechal se slyšet starosta Strání Antonín Popelka.

Křižovatka ve Starém Městě zhasla. Oprava potrvá týden
Křižovatka ve Starém Městě zhasla. Oprava potrvá týden

Přestože není rybník ani odběr vody v Osvětimanech povolen, úřad podle odpovědi Jana Pášmy pro Právo dosud žádnou sankci neudělil.

Na dodatečné otázky pak kancléř prezidenta Vratislav Mynář, kterému černá stavba patří, reagoval prostřednictvím videa na oficiálních stránkách Hradu. „Všichni znají, jakým způsobem probíhají stavební řízení a jak dlouhodobá záležitost to je. Musím konstatovat, že k dnešnímu dni, bohužel, byť jsme poněkolikáté požádali o dodatečné stavební povolení, tak z důvodu úmrtí několika majitelů pozemků se nám nepodařilo dotáhnout veškerá dědická řízení,“ vysvětlil Vratislav Mynář ve videu.

O umělé zasněžování by podle něj neměl Ski Park přijít. „Vše je v souladu s územním plánem a se všemi majiteli máme souhlas s umístěním stavby. Navíc máme souhlas s čerpáním vody od správce toku,“ dodal Vratislav Mynář.

Ilustrační foto.
Vrtulník, policisté, hasiči: drama v Kunovském lese