Zatímco ten uherskohradišťský v této souvislosti přistoupil k úpravě cen vstupného od 1. prosince, Broďané zdražovali už v červnu. Na zvýšení cen energií proto budou zatím doplácet z rozpočtu města, než si v následujících měsících situaci s cenami vyhodnotí a posoudí, zda a o kolik vstupné opět zvýší.

„Náš ceník aktualizujeme zpravidla každé dva roky, tak aby byl růst našich cen plynulý. Tato frekvence změn ceníku byla s ohledem na dosavadní růst cen a inflaci dostatečná. Dnešní mimořádná ekonomická situace si však vyžádala mimořádnou úpravu ceníku,“ sdělil Deníku ředitel Aquaparku Uherské Hradiště Jiří Durďák.

Ceník vstupného tam byl podle jeho slov aktualizován v únoru 2020, následně v červnu 2022 a k poslední, mimořádné úpravě došlo k 1. prosinci.

Na buchlovickém náměstí rozsvítili v nedělním podvečeru vánoční strom
Na buchlovickém náměstí rozsvítili v nedělním podvečeru vánoční strom

„Ceny se poslední úpravou ceníku zvýšily v závislosti na typu vstupenky, v rozmezí od 20 do 40 korun na osobu. U zábavní zóny a saunového světa se cena vstupenky zvýšila v průměru o 10 procent,“ uvedl Jiří Durďák.

Aktuální úprava ceníku by tak podle něj měla umožnit provozovat hradišťský aquapark ve stávajícím rozsahu, se zachováním teplot bazénů i vzduchu a bez omezení jeho provozní doby.

Omezení provozu některých atrakcí

„Drobným omezením se ale nevyhneme. Jedná se o omezení provozu některých vodních atrakcí,“ poznamenal Jiří Durďák. Bude-li trend růstu cen a inflace odpovídat jeho prognóze, měl by tam současný ceník platit po celý kalendářní rok 2023.

Centrum pohybových aktivit (CPA) Delfín v Uherském Brodě kalkuluje s navýšením cen energií plynu a elektřiny od 1. ledna příštího roku oproti minulým cenám o zhruba 12 milionů korun ročně, z čehož zimního stadionu se týká částka zhruba 2,8 milionu, zbytek jde na vrub tamního aquaparku.

Policisté v těchto dnech kontrolovali zabezpečení rekreačních chat u přehrady v Luhačovicích.
Vloupání do chat? Na Uherskohradišťsku se letos kradlo čtyřikrát

Tam vstupné naposledy zvyšovali podle ředitele CPA Delfín Vlastimila Šmída po čtyřech letech 1. července letošního roku, a to zhruba o 25 procent.

„Vstupné ale kvůli energiím aktuálně navyšovat nebudeme, rozdíl s náklady nám bude po dohodě krýt zřizovatel z rozpočtu města. Bilanci cen energií vyhodnotíme v průběhu prvního čtvrtletí roku 2023 a případně budeme reagovat úpravou ceníku k polovině příštího roku,“ sdělil Deníku Vlastimil Šmíd.

Stanovování cen je podle místostarosty Uherského Brodu Ladislava Kryštofa záležitostí vyžadující komplexní posouzení.

„Ceník aquaparku Delfín se letos již měnil, a to v červenci. Po dohodě s provozovatelem CPA Delfín jsme nechtěli přistoupit k úpravě cen hned po dalším půlroce. Máme obavu, že by v dnešní těžké době mohl nastat opačný efekt a návštěvníků by mohlo podstatně ubýt. Proto chceme podpořit sportovní aktivity, jak v aquaparku, tak i na zimním stadionu,“ dodal Ladislav Kryštof.