Cenu si podle radních zaslouží především za rozvoj tradice křesťanského kulturního dědictví a šíření dobrého jména moravského umění v zahraničí.

Na ocenění bylo tentokrát nominováno šestadvacet osobností kulturního života regionu. U každého z nich byla podmínkou vazba na Zlínský kraj. Sedmapadesátiletý sochař Otmar Oliva vstoupil do evropského podvědomí zejména výzdobou kaple Redemptoris Mater papeže Jana Pavla II. ve Vatikánu a výbavou interiéru kostela Marie Matky Církve ve slovinském Mariboru. Ten má ještě nově ozdobit ambon čili pult pro kazatele z dílny Olivy, na němž bude trvale vystaveno Písmo svaté otočené čelem k lidu.

„Cena je pro mě překvapením. Při mírné ješitnosti jsem za ni rád,“ pousmál se umělec. „Myslím, že je svědectvím o správnosti mé cesty a směřování,“ dodal Oliva, který získá od Zlínského kraje výtvarný symbol a finanční dar ve výši padesáti tisíc korun.

Stejným ceněním už se dosud pyšní zlínský etnograf Karel Pavlištík, spisovatel Pavel Hejcman z Bystřice pod Hostýnem, literární kritik Mojmír Trávníček z Nového Hrozenkova a etnograf Josef Jančář z Uherského Hradiště. Otmaru Olivovi bude slavnostně předáno v prosinci letošního roku.

Čtěte také:

ON-LINE rozhovor se sochařem Otmarem Olivou