Obousměrná vozovka tam totiž neumožňuje při stání vozidla šestimetrový průjezd. Nedávno přivolaní policisté se proto v obci doslova „vyřádili“. Vzhledem k tomu, že přes Včelary vede vesměs pouze jedna hlavní cesta, dostali téměř všichni místní pokutu za stání před svými příbytky.

„Udáni jsme byli za stání na ulici způsobem, který je u nás zcela běžný. Před rokem přitom byla celá komunikace opravována a stání se ani předtím nijak neřešilo,“ stěžoval si na pokutování Radek Směták.

S podobnými problémy přitom rozhodně nejsou ve Včelarech ojedinělí. Na pokutování za nedodržení šestimetrového průjezdu v obousměrných uličkách jsou zvyklí i ve Starém Městě. Jednou z mála možností, jak problémům předcházet, je zavádění jednosměrek či budování dostupných odstavných parkovišť.

Sklárny Cerva Bohemia ve Strání. Výroba  zakázky pro dědičného prince Aloise z Lichtenštejna, který v Lichtenštejnském knížectví vykonává funkci hlavy státu.
Sklárna ve Květné získala prestižní zakázku pro lichtenštejnského prince

„Máme zpracovány projekty a čekáme na vyjádření Policie ČR. Jedná se především o ulici Za Radnicí, několik komunikací na Novém Světě nebo například v Zelnitiusově, kde uvažujeme o jednosměrkách,“ upřesnil starost Starého Města Josef Bazala.

Naopak právě ve Včelarech nedávno vzniklo odstavné parkoviště, které má pro místní nabízet dostatečnou kapacitu.

„Je faktem, že na jednom konci se začalo s výstavbou nových domů a průjezd větších nákladních vozidel nebo domíchávačů je opravdu těsný ve chvíli, kdy na ulici stojí další auta. Nicméně právě vloni tam vznikla odstavná plocha. Chápu, že stát před domem je pohodlnější, ale z hlediska možností je to maximum, co lze v současné chvíli udělat,“ přiznal bílovický zastupitel Pavel Dostálek, který pochází právě ze Včelar.

Existuje však také ještě třetí možnost, která je v některých ulicích využívána například v Uherském Hradišti.

„Na komunikacích s nižší dopravní zátěží a dostatečným rozhledem lze uvažovat o jednopruhových obousměrkách s výhybkami, jak je to například na Štefáníkově,“ objasnil za městský úřad v Uherském Hradišti Jan Pášma.

Jak následně potvrdila za uherskohradišťské policisty mluvčí Milena Šabatová, nejčastěji policisté vyjíždějí do ulic kvůli konkrétním stížnostem.

„Stejně tomu byl i v minulém týdnu ve Starém Městě a Včelarech. Podněty nejčastěji dostáváme od občanů, starostů či zastupitelů, ale i třeba řidičů autobusů. Pokuty pak udělujeme za to, že řidič při stání neponechal alespoň jeden jízdní pruh široký tři metry pro každý ze směrů jízdy,“ dodala Milena Šabatová.

Ilustrační fotografie
Bonbóny jako lákadlo dětí do cizího auta? V Traplicích se mají na pozoru