Potvrdil to Vít Habáň z hradišťské realitní kanceláře Panorama.

„Pokud mají lidé dostatečné příjmy, byli by hloupí, kdyby platili nájem. Se zvýšením daně z přidané hodnoty se jim sice koupě bytu či domu prodraží, za těchto podmínek je však bydlení v pronájmu nesmyslné. Ceny nájmů totiž porostou úměrně s cenami nemovitostí,“ poznamenal Habáň. Řada lidí však platí nájem proto, že jejich příjmy nedosáhnou na hypotéku.

Podle Habáně měli lidé na Hradišťsku v loňském roce nejvyšší zájem o dvoupokojové byty. Cena takového bytu vloni vzrostla doteď přibližně o 200 000 korun.

„Vždy však záleží na stavu, stáří a vybavení bytu. Nejžádanější lokalitou je sídliště Štěpnice. Levnější jsou byty na Východě nebo v Jarošově,“ dodal.

Pětiprocentní nárůst cen bytů na Hradišťsku zaznamenali také v realitní kanceláři Millenium v Uherském Hradišti.

„Byt za milion korun vloni stál zhruba o dvě stě tisíc korun více. Letošní zdražení si netroufám odhadnout. Určitě ale podraží i pronájmy, a tak budou pro lidi vlastně nevýhodné,“ zamyslel se makléř z kanceláře Millenium David Strnad.

Podle obou odborníků se zvýšení daně z přidané hodnoty zatím na zájmu lidí o byty neprojevilo. Ve firmě Panorama je poptávka dokonce vyšší, než byla v lednu loňského roku. Lidé podle odborníků koupí byt nebo dům, i když podraží. Pokud potřebují vlastní bydlení, nemají jinou možnost.

Potvrzuje to třicetiletý Tomáš Škrášek z Uherského Hradiště.

„S přítelkyní bydlíme momentálně v pronájmu a víme o tom, že peníze vlastně hážeme z okna. Za stejnou cenu bychom totiž mohli platit hypotéku a mít vlastní bydlení. Zatím jsme však žádný vhodný byt nesehnali,“ vysvětlil svou situaci Škrášek s tím, že by chtěl dvou- nebo třípokojový byt nejlépe v centru města.

Průměrné ceny bytů v Uherském Hradišti:

1+1: 1 000 000 korun
2+1: 1 300 000 - 2 000 000 korun
3+1: 2 000 000 - 3 500 000 korun

Zdroj: realitní kanceláře