„V současné době je u okresního soudu podána jedna žaloba na vyklizení bytu. Nájemník totiž neplatí nájem. S dalšími dvěma dlužníky jednáme. Ti část dluhu uhradili, zbytek se zavázali zaplatit ve sjednaném termínu,“ sdělila mluvčí hradišťského městského úřadu Petra Zemčíková. Některým lidem se takový postup nelíbí.

„Když je člověk ve finanční tísni, lehce se může jeho situace ještě více zkomplikovat. Například nemoc nebo pobyt v nemocnici vás totálně vysaje z peněz. Pak se není co divit, když není na nájem,“ krčí rozpačitě rameny Jiří Struhař, který se se sociální nejistotou potýkal dlouhých patnáct let.

Možnosti pro výstavbu sociálních bytů se v Uherském Hradišti naskytly po odchodu vojenské posádky v roce 2004. Některé osiřelé budovy kasáren nechali radní přebudovat na byty s nízkým nájmem. V současné době má k dispozici 45 bytů pro příjmově vymezené osoby. V roce 2005 úředníci evidovali celkem 146 žádostí o podobný typ bytu. Momentálně však žádné pořadníky nevedou, protože žadatelé musí splňovat řadu podmínek k datu uzavření smlouvy. V případě uvolnění bytu je na něj do 30 dnů zveřejněn záměr a žadatelé mají možnost o byt požádat. „V současnosti jsou obsazeny všechny byty – mimo jednoho, který byl vrácen nájemcem koncem srpna 2009 a tento týden bude zveřejněn záměr na pronájem tohoto bytu,“ doplnila Zemčíková.

Další byty pro příjmově vymezené osoby město stavět prozatím nebude. „Spíše se zabýváme myšlenkou vybudování dalších bytů pro seniory,“ sdělil hradišťský místostarosta Stanislav Blaha.