V podkroví velmožského paláce přivítal jury vedenou jejím předsedou Marjolijnem Ruisem z Holandska starosta Modré Miroslav Kovářík, a to zazvoněním na repliku zvonu z 9. století. Časoměřičem a dohledem nad itinerářem byl pověřen místostarosta Modré Martin Schreier.

Překročení stanoveného času při prohlídce koncepčních dokumentů, rybníků Pravěk a Grymového, rozhledny nad obcí, biokoridorů, vinic, obce, radnice, knihovny, klubovny skautů, biocentra Živá voda a konče návštěvou kostelíku Živá voda, by znamenalo trestné body.

Příprava na hodnocení osmičlennou komisí však s sebou nesla řadu organizačních opatření. Výběr vhodné trasy, zajištění vláčku Steelinka, ubytování a stravování členů poroty, vytvoření prezentace obce na úvod soutěžní prohlídky i v jejím průběhu v anglickém jazyce.

„Od přihlášení do soutěže a jejího hodnocení jury uběhlo několik měsíců, naplněných pečlivou přípravou. Podle hodnocení předsedy komise Modrá obstála a není vyloučeno, že by mohla v silné mezinárodní konkurenci zabodovat," naznačil první muž Modré.

Komisaře zaujaly výukové programy ve sladkovodní a botanické expozici Živá voda, archeoskanzen, klidové zóny, ale i malebná krajina kolem obce. Zajímali se o výsadbu starých stromů v intravilánu a extravilánu vesnice, o řešení veřejných prostranství v ní, péči o rybníky a zapojení dětí, mládeže a dospělých do různých aktivit.

„Musím ocenit velký harmonický rozvoj Modré včetně ekonomiky a ekologický fines," vysekl zastupitelům obce poklonu předseda jury.

Příznivě se vyjadřovali i další členové hodnotitelské komise. Zdůrazňovali, že účast Modré v soutěži Entente Florale Europe 2015 spatřují v získání věhlasu i mediální publicity. Komisaři kladně hodnotili výstavu fotografií Perly Slovácka, která byla veřejnosti zpřístupněna 1. července a potrvá do konce srpna.

Mezinárodní soutěž Entente Florale EuropeNázev této mezinárodní soutěže znamená ve volném překladu Evropská kvetoucí sídla. Jejím vyhlašovatelem je organizace „Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage", což je nevládní nezisková organizace se sídlem v Bruselu.
Soutěž iniciovaly dvě květinové velmoci - Francie a Velká Británie. Hlavní důraz je kladen na květiny, květinovou výzdobu měst a obcí, pořádek a čistotu v sídlech.