Na vstupenky k hradnímu hodování si museli vystát lidé dlouhou frontu, ale jídla s láskou připravovaná zaměstnanci hradu v čele s kastelánem Rostislavem Joškem jim určitě stála za ochutnání. Po některých se jen zaprášilo.
„U historického dymníku jsme nabízeli sýr ze strouhaného tvarohu s kmínem a solí, který byl podle starých receptů douzený. K chuti lidí přišel i měkký tvaroh, který se nechal zakysat, zahřát, smíchal se s cibulí a kořením a tři týdny zrál," prozradil Jošek dvě ze specialit, které spolu s pečenými pstruhy a opékaným selátkem provoněly hradní nádvoří.
Pro vyznavače dobrého jídla přichystali na Buchlově k ukončení hlavní návštěvnické sezony speciální prohlídky. „Při nich mohli gurmáni okusit v takzvané černé kuchyni placky z žitné mouky namazané povidly černými jako uhel, pomazánkou z tvarohu, smetany a bylinek, nebo super sladkou omáčkou z hroznů," sdělila pracovnice hradu Libuše Mikulová.
Prohlídka hradu kromě výkladu zahrnovala i ochutnávku vína a medoviny. V rytířské sále čekala na návštěvníky velká hradní hostina. Organizátoři akce ji připravili podle osvědčených receptů z knih, uložených v hradní knihovně.
„Podávaly se tu pečené křepelky či dobroty z jeleního či jehněčího masa. Ochutnat jsme mohli pokrmy z dávné i nedávné historie, dobré vínko i sladkou medovinu," vyprávěla plná nadšení Marie Kočičková z Kroměříže.
Jejímu manželovi Jiřímu chutnala na hradním nádvoří porce opečeného selátka.
„Vystál jsem si na ni půlhodinovou frontu. O něco rychleji jsem byl odbaven u stánku s pečenými rybami," halasil Kočička.
Gurmánskou akci obohatily Tetičky z Ježova, které na hradě za zpěvu slováckých písniček stloukaly z domácího mléka máslo a mazaly je na skývy chleba. Návštěvníci se mohli po krajíčku chleba s máslem doslova utlouci. A olizovali se až za ušima.
„Po dvou hodinách akce jsme už neměli ani kousíček speciálně upečeného chleba pro tuto akci z boršické pekárny, takže jsme museli narychlo shánět další. Snědlo a vypilo se úplně všechno. Pro příští rok musíme připravit jednou tolik surovin, než letos," svěřil se kastelán Buchlova, který tak velkou účast lidí na akci nečekal.
Recept z hradní kuchyně :placka z žitné mouky s hroznovou omáčkou z 16. století.
Žitná mouka se smíchá s vodou, vyválí se na tenké placky, které se pečou na rozpálené plotně, nikoliv na pánvi.
V kastrolu se nechá zpěnit nakrájená cibulka, přidá se česnek a osmaží se slanina. Pak se přidají rozmačkané bobule hroznů a vše se přivede do varu.
Výsledkem je podle kastelána Buchlova super omáčka, kterou se pomažou placky z žitné mouky.