Ten je pro něj symbolem domova, a to už od útlého mládí. Nic na tom nemění ani skutečnost, že se do podhůří Chřibů přestěhoval až ve svých šesti letech ze slovenské Spišské Nové Vsi.

„Buchlov byl pro mě doslova jakousi modlou, a to již v čase, kdy jsme tam začali chodit jako malé děti. Tehdy mi bylo tak osm nebo deset let,“ zavzpomínal Šik.

Jako jednatel sdružení má dnes na starosti vedle mnoha dalších aktivit především organizování akcí HB Collegia. Na přípravě a realizaci „hradního dění“ se podílí nejen plejáda jeho přátel, ale Šik do práce zapojil také celou svou rodinu. Láska k hradu se totiž u Šiků zřejmě dědí. Spolu s jeho manželkou Vlastou pomáhá s prací ve sdružení i Šikova dcera a syn. „Mám skvělou rodinu, bez podpory ženy a dětí bych se to totiž dělat nedalo,“ přiznal jednatel HB Collegia s tím, že „hradním bacilem“ jsou ve sdružení nakaženi všichni bez rozdílu věku a pohlaví.

Prvotní myšlenku sdružit nadšence, kteří milují Buchlov, a udržet středověkou dominantu při životě se podle něj podařilo naplnit. „HB Collegium směřuje tam, kam chci. Avšak z mých představ se podařilo zatím realizovat tak asi třicet procent,“ uzavřel Jozef Šik.

Přečtěte si také:

Buchlov: dnes slaví rok HB Collegium