Například v Babicích v sobotu 7. ledna už od ranních hodin startuje hokejový turnaj na Baťově kanále, naopak v Nivnici si ten samý den od páté hodiny odpolední užijete diskotéku na ledě s občerstvením a svařákem přímo u kluziště.

„Zamrzlé a se silnou vrstvou ledu máme většinu rybníků. Čerťák, Přední a Zadní Morávka nebo Louky jsou tak o víkendu připraveny pro bruslaře," sdělil předseda staroměstských rybářů Jiří Horsák. Stejně jako rybníky ve Starém Městě jsou na tom také rybníky v Kostelanech nad Moravou či na Velehradě.

Ne na každém místě je však povoleno bruslit, jak varuje hospodář brodských rybářů Zdeněk Mahdal. „Obecně legislativa zakazuje bruslit na vodních nádržích. To znamená, že i když o víkendu na nich budou silné vrstvy ledu, lidé by na ně neměli v žádném případě chodit," sdělil.

Alternativ se však nabízí spousta. V Bojkovicích připravili ledovou plochu na místním hřišti, v Nivnici zase ve školním sportovním areálu vzniklo kluziště, které bude od rána otevřeno pro veřejnost a od pěti hodin tam začíná diskotéka.

Pro příznivce zimních stadionů navíc nabízejí veřejné bruslení také v Uherském Brodu či Uherském Ostrohu. „Poprvé můžeme říct, že o tomto víkendu bude bruslení opravdu bezpečné, protože byla splněna podmínka, že by se alespoň šest dnů měly držet teploty pod nulou. V příštím týdnu může sice rtuť teploměrů vystoupat lehce nad bod mrazu, ale víkend by měl být opět chladný, takže komu nevyjde bruslení nyní, nemusí zoufat. Podobné teploty by se pak měly držet Slovácka po celý leden," dodala meteoroložka Dagmar Honsová.

Bezpečná tloušťka leduNázory na univerzální bezpečnou tloušťku ledu pro bruslení se dodnes různí. Často totiž závisí, o jaký typ vody jde a kde se nachází. Obecně však lze říct, že je bezpečnější bruslit na rybnících a stojatých vodách, než na průtocích. Často se tak udává jako dostačující tloušťka ledu deset centimetrů. Někde je však jistější spoléhat se na dvanáct, patnáct či dokonce až pětadvacet centimetrů.

ČTĚTE TAKÉ 

Lyžaři na Slovácku se radují. Vleky jedou

Ve Velkých Karlovicích přibylo až 30 cm sněhu, užijí si lyžaři i běžkaři

Razula láká na akci Lyžuj a plav: ke skipasu hodina v bazénu