„Dříve se rozdávaly dva modré a čtyři žluté pytle na člověka, nyní domácnosti na osobu dostávají tři modré a šest žlutých," uvedla mluvčí města Elen Sladká. Doplnila, že každá domácnost dostane přidělený zvýšený počet pytlů na celý rok na základě počtu lidí. Novinkou je, že další pytle si v průběhu roku zdarma vyzvedávat už nemohou, což se mnohým obyvatelům Uherského Brodu a okolí nelíbí.

„My co bydlíme v Brodě v paneláku, nemáme problém hodit plasty nebo papír do barevných kontejnerů. Má matka ale bydlí v Újezdci a pytle jí nestačí. Ráda by svědomitě třídila, ale nechce utrácet za další pytle," řekla Ladislava Zálešáková z Uherského Brodu.

Stejného názoru je i Božena Trtková.

„Jako by nás chtěli od poctivého třídění spíš odrazovat. Myslím, že kdo s pytli nevychází, raději hodí všechno do směsného odpadu, než aby platil za pytle navíc nebo jezdil do sběrného dvora," řekla Božena Trtková.

Podle vyjádření radnice však má její vedení k podobnému omezení pádné důvody.

„Je to kvůli nadměrné administrativě a také abychom zabránili tomu, že někteří systému zneužívali. Obyvatelé si totiž pro pytle chodili i pětkrát a následně je používali k jiným účelům, než k jakým jsou určeny," vysvětlila Elen Sladká důvody, proč město k redukčnímu opatření sáhlo. Náklady radnice na pořízení pytlů pro obyvatele bydlící v rodinných domech podle jejích slov převyšují 200 tisíc korun.

Komu přidělený počet pytlů na plast a papír nepostačí, nezbývá mu proto než využít jednoho ze sběrných dvorů nebo si sadu deseti pytlů dokoupit. (abr)