Ten upozornil také na skutečnost, že najít majitele často nepojízdných vozidel představuje pro městskou policii obtížný úkol. V řadě případů tak musí odstranění „překážky“ z parkoviště či ulice zajistit místní odbor dopravy.

„Když člověk někam dojede a nemá kde zaparkovat, rozčílí ho, když vidí mezi auty rozbitý vrak. Hlavně jde ale o to, že takové vozy zbytečně hyzdí okolí. Na sídlišti to pak vypadá spíše jako na smetišti. Policie by měla nepořádné majitele tvrdě pokutovat,“ míní Marek Martinák z Uherského Brodu, který řadu let na jednom z brodských sídlišť bydlel.

Situace je podle brodských strážníků špatná už delší dobu. „Ve městě se najdou i auta, která jsou odstavená několik let. Pokud má auto registrační a poznávací značku, těžko se jednoznačně prokazuje, že se jedná o vrak,“ upozornil strážník Kubiš.

Po kritice ze strany obyvatel se policisté rozhodli přistoupit k rozsáhlejší kontrole, kterou před měsícem důkladně prověřili celý katastr města. Při ní identifikovali dvanáct vraků vozidel.

„Byla to ta nejproblémovější auta. Pokud se nám nepodařilo vypátrat majitele, předali jsme věc odboru dopravy. Ten na úřední desce vždy na dva měsíce vyvěsí výzvu k odstranění vraku,“ dodal strážník, který za jednu z nejkrizovějších lokalit považuje staré sídliště Pod Vinohrady.

Pokud k nápravě ani do dvou měsíců nedojde, zajistí pracovníci městského úřadu odtažení a likvidaci vozidla. „V minulém roce jsme dali odstranit dvě auta. V současné době pak šest dalších vraků řešíme. Máme štěstí, že se nám podařilo navázat spolupráci s firmou, která odtahy i likvidaci aut provádí zadarmo. Městu tak už nevznikají žádné náklady,“ zmínil vedoucí brodského odboru dopravy Jaroslav Prchlík. Po majitelích však mohou úředníci zpětně požadovat peníze, které si vyžádaly například úklidové práce při odstraňování vraku. Jiný postih však provinilcům podle Prchlíka nehrozí.

Vrak auta: - nemá státní poznávací značku - nemá registrační značku - je viditelně nepojízdný či poškozený

Přečtěte si také:

V Loukách zlikvidovali pětadvacet autovraků

Autovraky řidiči nechají i pod cedulí Zákaz skládky

Zloděje u hřbitova kamera nepohlídá

Zbavit vraku se můžete zdarma

Vraky aut hyzdí katastr města