„Jasnou výhodou je, že to mám blízko domů a jsem v kontaktu s těmi, které znám a s nimiž se mi dobře pracuje," vypočítal Marek Ostrožík některá pozitiva své práce. „Jen je škoda, že tím nezískávám praxi ve svém oboru strojaře," povzdechl si ale s tím, že i tak se dozví spoustu věcí, jež může v budoucím životě využít.

Podobně to vidí i další student, dvaadvacetiletý Marek Janovský ze Strání. „Kromě sečení, které je na denním pořádku, jsem se naučil pracovat s kangem, vyzkoušel jsem si instalatérskou práci a hlavně jsem si zkusil, jaké to je řešit určité věci samostatně," svěřil se.

Oba studenti se také shodli na tom, že tato práce je relativně nenáročná a oceňují i její umístění v místě bydliště.

Už od osmdesátých let minulého století mohou ve Strání brigádníci využít možnost letního přivýdělku na obci. „Většinou u nás pracuje kolem pěti studentů. Ti se zabývají hlavně údržbou zeleně a pomáhají i při stavebních pracích," uvedl místostarosta Strání Pavel Mimochodek.

Nejinak je tomu v Topolné. „U nás studentské brigády provozujeme od začátku mého volebního období, tedy už osm let. Dříve tyto práce prováděli mladíci v civilní službě," nechala se slyšet starostka Topolné Hana Marášková. Přitom o prázdninách obvykle zaměstná dva až tři studenty, z nichž někteří tuto pracovní možnost využívají i mnoho let po sobě. „S brigádníky mám výborné zkušenosti. Většinu z nich si pamatuju ještě jako žáky základní školy," doplnila starostka.

Ani zdaleka ne všude je však situace podobná, jako ve Strání či v Topolné.

„Letos se k nám žádný zájemce nepřihlásil, přestože loni jsme zaměstnali dva studenty, kteří se starali o údržbu zeleně a natěračské práce," řekl starosta Hradčovic Jan Popelka.

Proč o tuto formu brigády není zájem, starosta neví. „Možná to studenti berou jako jakési veřejně prospěšné práce a jejich vztah k práci a představa, co chtějí dělat a v čem pracovat, je trochu jiná," naznačil Pavel Popelka.

Také například v Buchlovicích je situace obdobná. „Pro práce v obci oslovujeme nezaměstnané Buchlovjany, kteří jsou vedeni na úřadu práce více než půl roku," oznámil místostarosta Borek Žižlavský a doplnil, že studenty zaměstnávají v Buchlovicích pouze nárazově, například jako výpomoc u sečení trávy nebo při výjimečných situacích, kdy v městečku očekávají zvýšený počet návštěvníků. Naposled třeba při Festivalu česneku.

„Hodně mladých lidí tuto práci bere asi jako nouzovou variantu, když jim nevyjde jiná, lépe placená brigáda. Navíc, čím je člověk starší, tím více má známostí a možností sehnat si například něco v oboru. Obec je proto pro mnohé až na druhém místě," vyjádřil svůj názor Marek Janovský.

Autor: LIBOR MALIŠ