Také proto se rozhodlo vedení Boršic aktivně zapojit do nástroje úřadu práce Organizátor veřejné služby. V rámci něj může obec získat příspěvek na dočasné obsazení pracovní pozice dlouhodobým uchazečem o zaměstnání. V rámci okresu Uherské Hradiště je do organizace veřejné služby v současnosti zapojeno na sedm institucí, z nich tvoří převážnou většinu právě obce.

instalatér, ilustrační foto
Po dvaceti letech neotevřou obor instalatér

„Už dříve jsme pomohli lidem, kteří těsně před důchodem sháněli práci, a nabídli jsme jim dočasné místo u nás v rámci veřejné služby. Ačkoliv to bylo před šesti lety, kdy vrcholila krize a situace tehdy byla jiné než nyní, stále, i díky dobrým zkušenostem z minulosti, hledáme cesty, jak zapojit v Boršicích hůře zaměstnatelné osoby,“ nechal se slyšet starosta Boršic Roman Jílek.

Vedoucí Centra potravinové a materiální pomoci v Uherském Brodě František Bílek
Pro lidi jsme mnohdy poslední záchrana, říká vedoucí Centra potravinové pomoci

Od února letošního roku, kdy instituce začaly využívat Organizátora veřejné služby, se do něj přihlásilo jednadvacet klientů v uherskohradišťském okrese. „Dobrovolná veřejná služba je pouze jedna ze všech možných aktivit, které se započítávají uchazeči o zaměstnání. Tomu po šesti měsících, pokud je v hmotné nouzi, klesá podpora na existenční minimum 2200 korun. Jestliže však nastoupí do jednoho z projektů úřadu práce, a to v minimální délce 20 hodin měsíčně, zůstane jeho podpora na 3410 korunách,“ dodala za úřad práce Kateřina Beránková.