Zuzana, Kateřina, Karel, Helena a Roman. To je pětice studentů z různých vysokoškolských fakult na Moravě, kteří v úterý před polednem pomáhali u vstupu do Uherskohradišťské nemocnice s informováním pacientů mířících do špitálu, včetně jejich preventivního měření teplot.

Zuzana s Kateřinou studují obor Všeobecná zdravotní sestra. Jedna ve Zlíně, druhá v Olomouci. Aktuálně, krátce před polednem, však mají úplně jiné povinnosti než mít hlavu zabořenou ve skriptech. Přijíždějící u parkoviště zpravují o tom, proč nemůžou vjíždět svým vozem do areálu nemocnice, a jakou proceduru budou muset za pár chvil absolvovat.

„Pracovat pro zdejší nemocnici budeme tak dlouho, jak bude třeba, smlouvu máme do července. Zatím jsme na tomto pracovišti, pak se uvidí,“ vysvětluje Kateřina s respirátorem na ústech, brýlemi a od hlavy až k patám oblečena do speciální kombinézy.

Nemocnice v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
Nemocnice v Hradišti ošetří jen akutní případy, pacienty třídí u vstupu

Ostatně takto vybaveni jsou všichni, i její kolegové jen o pár desítek metrů dál, u jediného vstupu do Uherskohradišťské nemocnice pro pacienty. Po zaparkování jsou příchozí Zuzanou s Kateřinou odesláni k trojici jejich kolegů.

Těm je nutno odpovědět na několik základních dotazů souvisejících s koronavirovou nákazou a nechat si změřit teplotu. To mají na starosti Helena, studující obor Všeobecné lékařství v Brně i Karel s Romanem, kteří studují obor Zdravotnický záchranář v Olomouci.

„Ráno bylo sice docela chladno, ale starají se tu o nás dobře. K dispozici máme teplé nápoje, obědy a ohřát se můžeme ve stanu, který je vyhřívaný,“ prozrazuje Helena. S podobnou brigádou se žádný z nich podle svých slov nesetkal a považují ji za výjimečnou zkušenost.

„Příchozí pacienti jsou ukáznění, nosí roušky. Ti co je nemají a do nemocnice jít potřebují, obdrží roušku od nás. Máme jich tu dost,“ vysvětluje Helena. K tomu Karel dodává, že lidé jsou většinou v pohodě a chápou situaci. „Měli jsme tu ale i takové, co dávali najevo svou naštvanost a vztekali se na nás,“ uzavírá Karel.

Do týmu Uherskohradišťské nemocnice se od pondělního rána zapojilo více než dvacet studentů lékařských a zdravotnických fakult, kteří pomáhají spoluorganizovat první kontakt s příchozími pacienty do areálu nemocnice. Studenti pomáhají odebírat epidemiologickou anamnézu, bezdotykově změří tělesnou teplotu a informují pacienty o dalším postupu.

Všichni studenti byli odborně proškolení a jsou vybavení potřebnými ochrannými pomůckami. Nemocnice nadál zvažuje zapojení studentů do dalších potřebných činností. Informoval o tom mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Dobrovolně proti koronaviru. Skupina, kterou vytvořila Květa Zpěváková z Uherského Hradiště, má už stovky účastníků
Místo slováckých krojů teď doma šijí roušky