Změna letos čeká Popovice. Tamní starostka Jitka Nováková už před volbami prohlásila, že se znovu o nejvyšší post v obci nebude ucházet.

„Řekla jsem k tomu pár krátkých vět ve zpravodaji Popovic a taky jsem kandidovala až z posledního místa. Své místo už přenechám dalším,“ sdělila Jitka Nováková.

Přestože ji preferenční hlasy nakonec vynesly z posledního místa na druhé v kandidátce SNK OBCE POPOVICE, která volby vyhrála, její lídr Martin Slováček uhájil svoji pozici a je jednoznačným kandidátem na starostu.

„Víceméně s tím počítáme, nicméně do ustavujícího zastupitelstva samozřejmě nemám nic jisté. Spíše se nyní ještě bavíme o tom, jak to bude s uvolněnou a neuvolněnou funkcí,“ dodal Martin Slováček.

Naopak v Bojkovicích mají jasno. Ve čtvrtek 18. října tam podepsaly strany Občané pro město, KDU-ČSL a Budoucnost Bojkovska koaliční dohodu.

„Uvolněným starostou zůstávám já, na post neuvolněné místostarostky pak nastupuje Dagmar Peřestá (Občané pro město),“ upřesnil současný starosta Petr Viceník.

Vyřezávání dýní v zahradě Lišky Bystroušky
V zahradě Lišky Bystroušky se v neděli dýňovalo

Malou nápovědu, jak bude vypadat složení vedoucí koalice, mají už i v Hluku, ačkoliv tam stále čekají na výsledky prošetření, zdali byl v pořádku průběh voleb od Krajského soudu v Brně.

„První kolo vyjednávání proběhlo již minulý týden mezi KDU-ČSL, Hlučany a ODS. Dále budeme jednat až po vyjádření soudu, které stále nemáme,“ oznámil dopisem obyvatelům současný starosta města Martin Křižan.

Komunální volby v Popovicích ovládla těsnou většinou kandidátka SNK OBCE POPOVICE s 54,27 procenty hlasů před Nezávislými kandidáty, kteří získali 44,98 procent hlasů. O suverénnější vyjednávací pozici se mohli opřít v Bojkovicích i Hluku.

Tam jednoznačně zvítězily strany současných starostů. V Bojkovicích Občané pro město získali 39,63 procenta voličů na svoji stranu, v Hluku zvítězili lidovci s 31,32 procenty hlasů před Hlučany s 25,68 procenty.