„V roli Bílého Karpata se střídáme s kolegy ze zastupitelstva. Letos to vyšlo na mě,“ prozradil Roman Buček.

Na akci podle něj nechybělo drobné občerstvení, čaj, svařák, táborák s opékáním špekáčků, hudební doprovod v podobě kopanické hudecké muziky Pajtáš, ani slaňování z rozhledny pro zájemce.

Otevřeno celoročně

„Zamykání je symbolické. Rozhledna je celoročně otevřená, jen mimo letní sezonu bývá bez obsluhy, a tudíž možnosti koupit si tam občerstvení nebo suvenýry. Obsluha se tam vrací zpravidla druhý víkend v květnu, kdy provoz na rozhledně oficiálně zahajujeme,“ upřesnil Roman Buček s tím, že letos zamykání rozhledny pořádaly obce Lopeník a Nová Bošáca.

Rozhledna je otevřena celoročně, přístupná výhradně pěšky nebo na kole. Má kamennou základnu, samotná konstrukce je vystavěna z dubových kmenů.

Základní kámen byl položen v červnu 2002, stavba však začala až o dva roky později. Postavili ji v roce 2005. Náklady činily téměř dva miliony korun, pokryly je dotace, sponzorské dary a také vklady okolních obcí na moravsko-slovenském pomezí. Na realizaci přispívali rovněž lidé, kteří si například zakoupili pohlednici nebo přispěli do veřejné sbírky.

První sníh zasypal silnici I/50 a krajinu ve Chřibech v úseku od křižovatky na Střílky až po bistro Tramp v pátek 26. listopadu.
VIDEO: První sněhová nadílka potrápila řidiče v Chřibech i v Bílých Karpatech

Nádherný výhled

Po překonání 101 schodů se z vyhlídkové plošiny otevírá kruhový výhled. Za dobrého počasí lze odsud spatřit okolní vrcholy Bílých Karpat, Chřiby, Hostýnské a Vizovické vrchy, Beskydy, Pálavu i Jeseníky Strážovské vrchy, Malou Fatru, Považský Inovec a Malé Karpaty.

Na vrchu Velký Lopeník, který ční do výšky 911 metrů nad mořem a je třetím nejvyšším vrcholem Bílých Karpat, již v minulosti několik rozhleden stálo. Vůbec první dřevěná rozhledna tam byla již před druhou světovou válkou.

V roce 1944 ale Němci postavili věž novou, kterou ovšem o rok později někdo zapálil. Obnovit se ji podařilo až v roce 1946. Byla vysoká 16 metrů a přetrvala až do počátku 70. let minulého století, kdy se postupem času rozpadla.