Přehlídka v centru města byla složením několika již zavedených i zcela nových podniků. „Třídenní varianta napoprvé dopadla výborně. Návštěvností i hladkým průběhem. Pátek, sobota i neděle byly poznamenány nepřízní počasí. I když nepršelo trvale, stačilo to, aby v pátek koncert šesti kapel navštívilo méně mladých než před rokem. Nicméně nijak dramaticky," poznamenal Jan Kment, jeden z organizátorů akce a také člen občanského sdružení Uhersko-
brodští patrioti.

Jeho slova potvrdil také Jiří Gračka, který měl páteční Noc patriotů na starosti. „Ano, lidí přišlo kolem osmi stovek, což bylo o něco méně než vloni, horší ale bylo to, že jsme museli kvůli bouřce koncert o hodinu zkrátit, na scénu se kvůli tomu jedna ze skupin vůbec nedostala. Měli jsme totiž vážné obavy, aby do aparatury neuhodil blesk a něco se nestalo. Vše dopadlo dobře a lidé se bavili," vysvětloval Jiří Gračka.

Ani sobota ve znamení jarmarku se spoustou stánků a množstvím kulturních pořadů na krytém pódiu na Masarykově náměstí podle Jana Kmenta nezklamala. „Účast holandských partnerů jak 
v kulturní části, tak v nabídce holandských sýrů nachází už jistě své příznivce mezi návštěvníky jarmarku," poznamenal Kment. Tradiční sobotní jarmark se ve středu města přitom konal už podvaadvacáté. Výroční trh je v posledních letech spojen se Dny Naardenu, místa posledního odpočinku J. A. Komenského v Nizozemí, s nímž Uherský Brod uzavřel partnerství. „Jarmark se Dny Naardenu pořádáme každým druhým rokem, v pauzách pak jezdí do Nizozemí zase naše delegace," podotkl starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

Návštěvníci na náměstí tak v sobotu mohli pozorovat kováře při práci, koupit si ve stáncích ručně vyrobenou píšťalu, perníkové srdce nebo různé oděvní doplňky. Na pódiu jim do toho vyhrávala mimo jiné dechová hudba Šohajka, skupina Rangers, představily se malé cvičenky aerobiku. Největší zvláštností byla holandská dechovka Wallenkraaiers – Nardinc společně s bubenickou formací Slagwerkgroep Naarden. Veřejnosti se představili také brodští skauti, šermíři a muzikanti z orchestru základní umělecké školy, večer v Domě kultury koncertovali i folkloristé z Olšavy.

Úplnou novinku znamenal nedělní komponovaný pořad nazvaný Tož tak u nás. Možnost prezentace v něm využilo hned několik gastronomických firem z Uherskobrodska. Koštovalo se pivo, uzeniny, pečivo nebo cukroví. „Neděle je z pohledu pořádání obdobných akcí rizikovým termínem. K tomu nepřízeň počasí. Gastrofirmy zaplnily své stánky již před polednem a od začátku neměly nouzi o návštěvníky. Nehledě na poledne, hrozny zvědavců a ochutnávek lačných spoluobčanů se snažily projít všechny vystavovatele, kterých bylo celkem čtrnáct," popisoval Jan Kment nedělní odpoledne. Prudký hodinový liják překvapivě podle něj naopak pomohl návštěvnosti odpoledního programu. „Lidé neodjeli, ale pouze se schovali domů, a když vysvitlo slunce, zaplnili náměstí," doplnil Kment. Moderátor zval na pódium jeden dětský soubor za druhým a svůj proslov prokládal představováním firem, jejichž stánky byly seřazeny na horní lince náměstí. Na pódiu se pak postupně představilo devět souborů z kraje mezi Brodem a Javořinou. „Mnoho lidí přemýšlelo, jak uchopit a představit tento region, ukázat, co tady máme. Nakonec se toho takto chopilo sdružení Uherskobrodští patrioti," vysekl poklonu třetímu dnu Bílokarpatských slavností starosta Kunčar.

Součástí nedělního sledu událostí bylo i znovupojmenování historických uliček Příčné a Úzké, kterým se ve městě říká „Zlatý kříž". S tím souvisela také výstava prací mladých umělců ve Zlatém kříži. 
„K lepší atmosféře napomáhala trojice muzikantů s tajuplným názven DrIng. Fanfáry a výstřely ze středověkých zbraní vytvořily kolorit při odhalování cedulí s původním označením starobylých ulic," poznamenal Jan Kment. Finále programu zajistila slovenská skupina Družina. Její moderní podání lidových melodií doprovázené slovenským temperamentem vyprovokovalo diváky k nadšenému aplausu a 
s tím spojeným přídavkem.

Podle Jana Kmenta se třídenní pojetí slavností osvědčilo a dává perspektivu do budoucna. „Název Bílokarpatské slavnosti byl šťastný, všichni účinkující se v něm našli. Vesnice od Hradčovic přes Prakšice, Nivnici, Korytnou, Strání až do Hrozenkova se v náručí Bílých Karpat cítily skvěle. K tomu Bílý Karpat, jako návštěvník oslav, přinesl do města poselství z hor. Zejména pro děti nezapomenutelné. Myslím, že projekt Bílokarpatské slavnosti má svoje místo v kulturním dění Uherského Brodu.

Tři otázky pro Jana Kmenta

Myslíte si, že současná podoba Bílokarpatských slavností nějaký rok vydrží, nebo spíš bude vyžadovat změny?

Nic není dogma, vše se mění. Ale rámec, třídenní schema je životaschopné, dílčí úpravy dramaturgie nejsou vyloučené. Nápady padají už teď, ale stále s perspektivou třídenní akce.

Co by se například dalo už příště udělat jinak nebo lépe?

Již dnes víme z dotazů návštěvníků, že přes obrovskou snahu o propagaci akce návštěvníci věděli jen, že něco 
v neděli na náměstí bude 
s označením Bílokarpatské slavnosti. Nejspíše si přečetli pouze hlavní nadpis a pak začátek akce. Plakát, propagaci musíme pojat jinak. Ne zhuštěně na malém prostoru informace, ale program popsat výrazně tak, aby padl do očí i na vývěskách, plakátovacích místech a lidé vnímali ony body programu. Počítáme 
s účastí slovenských gastro firem z druhé strany Bílých – Bielych Karpat.

Mohl byste vypíchnout, co se podle ohlasů i návštěvnosti stalo na Bílokarpatských slavnostech pro veřejnost nejzajímavějším pořadem?

Těžko shrnovat a hodnotit rozdílné pořady ve třech dnech. Každý pořad má své publikum. Někomu se líbí skupina Rangers, která kralovala sobotě, mladí nedají dopustit na svou páteční produkci. Protože však neděle se svým programem je novum, pokusíme se odstoupit a říci svůj názor na ohlas programů nedělních. Pokud budeme považovat za program prezentaci gastronomických firem, pak si dovolím opakovat nejen svůj názor, že tato novinka oslovila děti, dospělé i ty nejstarší. Střídalo se jídlo s pitím, maso s koláči, víno s pivem a dochucovalo se výrobky z medu. Živé včely, jako součást firmy prezentující včelařské výrobky, bezesporu přitahovaly caparty i odrostlejší. Podle potlesku skupina Družina z Banské Bystrice sklidila aplaus největší. Obrovské pozitivum zjištěné až při průběhu slavností: Broďané připravili program pro svoje spoluobčany z města a podhůří Bílých Karpat, byli jen čeští vystavovatelé, české (moravské) firmy. I to jsem zaslechl při pochůzkách náměstím.

Související článek

Noc patriotů: muzikanty vyhnaly z pódia blesky třískající kolem