Lidé se bouří hlavně v Korytné a okolních obcích, jejichž katastr má energetická soustava protnout. Odmítavou petici už podepsalo téměř dva tisíce lidí. Výhradami se netají ani Správa CHKO Bílé Karpaty. Rozvodná společnost naznačila ochotu o změně trasy v navrhovaném koridoru diskutovat.

„Celou dobu se snažíme směřovat obec ekologicky. I v rámci mikroregionu Východní Slovácko jsme se tak dohodli. Zamítli jsme výstavbu větrných elektráren, odmítli vysílače mobilních operátorů, zrušili vybudování lyžařské sjezdovky i skládku odpadů a máme se smířit s tím, jak naše největší bohatství, nedotčenou horskou přírodu, bude poškozovat mamutí rozvodná soustava? Tak to v žádném případě. Elektrosmog a gigantické věže je to poslední, co bychom tu mohli potřebovat,“ prohlašuje korytňanský starosta Vladimír Janča.

Chcete vyjádřit svůj názor? Hlasujte v anketě vpravo nebo se zapojte do diskuze pod článkem.

Stejného mínění je také velká část obyvatel okolních vesnic. Ti se v současnosti podepisují pod petici, která to také rezolutně odmítá. „Petici proti koridoru velmi vysokého napětí už podepsaly skoro dva tisíce lidí. Její podporou se může i neorganizovaná část podobně smýšlející veřejnosti stát účastníkem projednávání návrhu zásad územního rozvoje Zlínského kraje, kde se má rozhodnout, jestli u nás v budoucnu toto elektrické vedení bude vést, anebo ne,“ vysvětlil jeden z organizátorů podpisové akce Martin Štecher.

Nezáviděníhodnou pozici v této kauze má Správa CHKO Bílé Karpaty. Protože se podle sdělení jejího šéfa Jiřího Němce jedná o veřejně prospěšný projekt podporovaný nařízením vlády, formálně jej musí respektovat.

„Požadovali jsme prověření nutnosti vztyčení tak silného vedení v oblasti CHKO, což ale nebylo vzhledem k označení prospěšnosti akceptováno. V případě realizace projektu tak hrozí konflikt s krajinným rázem, takže se budeme snažit, aby k tomu v konečné fázi nedošlo,“ uvedl Němec.

Diskutovat o konkrétní trase v rámci navrženého koridoru se představitelé E.ON Distribuce nebrání. „Společnost je ochotna a připravena vést konstruktivní diskusi,“ informovala Božena Herodesová z oddělení komunikace společnosti E.ON. Firma s realizací akce neuvažuje dříve než po roce 2015.

K ožehavé problematice se lidé mohou vyjádřit už začátkem příštího týdne, při jejím řešení na krajské úrovni ve Zlíně. „Ano bude to součástí návrhu zásad územního rozvoje, jehož veřejné projednávání se uskuteční v pondělí dopoledne v aule zlínské Univerzity Tomáše Bati,“ poznamenal mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas.

PLÁN TRASY: Vedení 110 kV ve směru Uherský Brod – Bošaca je na území ČR předpokládáno v délce 19–20 km. Dotknout se má katastrálního území obcí Uherský Brod, Nivnice, Korytná, Strání a Březová, z toho cca 10 km v oblasti Bílých Karpat. Zdroj: E.ON Distribuce

Související článek:

Ustup, občane, my jsme stát a ty nám stojíš v cestě