Předchozí
1 z 5
Další

Bigbítová legenda ze Slovácka dodnes baví fanoušky

Muzika je pro něj nejen koníčkem, ale i součástí života. Hraje a zpívá od puberty až dodnes, a to i přes komplikace, které mu způsobilo jak zdraví, tak i minulý režim. Řeč je o Oldřichu Sedláčkovi, frontmanovi kapely Invence, kterému nikdo neřekne jinak než Felix.

Oldřich Sedláček.Zdroj: Archiv Oldřicha Sedláčka

První kytaru dostal od své babičky ve svých patnácti letech. Šlo o opotřebovaný, semi-akustický kus, ke kterému nejprve neměl ani zesilovač. „Nakonec jsem si jeden ukradl ze školy. Jednalo se o slabý, deseti wattový kus, který vyřadili,“ říká lokální bigbítový veterán.

Oldřich Sedláček (zcela vpravo) s kamarády a kolegy z Invencí.Zdroj: Archiv Oldřicha Sedláčka

Od momentu, kdy dostal hudební nástroj, muzice zcela propadl. Během chvilky začal hrát s kamarády, naučil se zpívat a psal své první písně. „Pak přišla vojna, kterou jsem musel nějak přežít. Po ní se mi ozvali Vašek Kolaja a Saša Zahradník, jestli nevím o nějakém bubeníkovi, a zdalipak bych s nimi nechtěl zpívat. Tak vznikly v roce 1972 Invence,“ vzpomíná Felix.

Oldřich Sedláček na pódiu dnes.Zdroj: Archiv Oldřicha Sedláčka

V dobách největší aktivy kapely a vystupování nastávaly čas od času komplikace od funkcionářů KSČ. „Museli jsme na kobereček i za takovou blbost, že byla ohnutá cedule nějaké vsi v den, kdy jsme tam hráli,“ vysvětluje zpěvák. I přes tyto komplikace a obstrukce hráli až do roku 1997, kdy kapela završila své působení koncertem na Retrorocku.

Invence při koncertě v 80. letech minulého století.Zdroj: archiv Oldřicha Sedláčka

Nedlouho poté u zpěváka propuklo onemocnění hrtanu, a tak se musel jít do nemocnice léčit. „Šest týdnů mi ten krk ozařovali, aby mě toho zbavili. Přišel jsem tehdy o sliny a zdeformovaly se mi hlasivky. Naštěstí jsem se ale vyléčil, přestože si nesu některé následky dodnes,“ uvádí frontman Invencí. Po letech se zkontaktoval s lékařem Miroslavem Smělíkem, který má kapelu Doctors band a dohodli se, že s nimi jednou do roka, vždy v listopadu, vystoupí na Sokolovně ve Starém Městě. „Když lezu na pódium, vítám fanoušky větou „Ještě žiju!“, aby si nemysleli, že jsem jen duch a přišel jsem je postrašit,“ říká se smíchem na rtech Felix.

Invence při koncertě v 80. letech minulého století.Zdroj: Archiv Oldřicha Sedláčka

Tomáš Vojkovský