Výstavě předcházela sobotní přednáška známého konzervářského specialisty Jaroslava Balaštíka na téma Jak vypálit lepší slivovici a Konzervace hub a zeleniny v mikrovlnce. Jedním z těch, kteří se měli čím pochlubit, byl také jednatel pořádající místní organizace ČSZ Karel Smetana.

„Z toho nejzajímavějšího, čím se tady prezentuji, bych mohl jmenovat například novou odrůdu stolního červeného vína Olšava, plody v Německu vyšlechtěné odrůdy švestky JOJO – výrazně rezistentní vůči chorobě šarka nebo plody švestek odrůdy President s vysokou cukernatostí,“ poznamenal Smetana. Výstavku hub zahrádkáře a mykologa Josefa Trtka připravili členové ČSOP Pantoflíček v čele s učitelkou Vlastou Ondrovou. Většinou šlo o houby jedlé, vyskytující se v lesích podhůří Bílých Karpat na podzim i celoročně. Nechybělo však ani několik druhů jedovatých muchomůrek. Výstavu zhlédnou ještě v pondělí 11. října také žáci místní ZŠ, kteří se pak zúčastní její likvidace. „Část vystavených exponátů nabídneme v rámci ochutnávky našim školákům. Zájem o ni bývá každoročně mimořádný,“ doplnil v neděli Smetana.