Myšlenka běžet „za všechny, kteří to nevzdali“, oslovila i Jaroslavu Krmelovou Vackovou.

„Běh pro Paměť národa běžím už potřetí. Jeho podtext je pro mě důležitý. Mám na mysli všechny, kteří trpěli,“ říká běžkyně, která si nakonec z desetikilometrové trati v kategorii žen and 35 let odvezla 3. místo.

“Běh ve Starém Městě vynesl 11 000 korun, což bude stačit na zaznamenání minimálně desítky dalších příběhů pamětníků 20. století,” prozradila za pořadatele Petra Kučerová.

Maxijedlík Jaroslav Němec snědl v Kunovicích dvě kila žabích stehýnek i nejsmradlavějšího sledě na světě i nechutné ovoce.
Pojídač žabích stehýnek i smradlavého sledě zpestřil gastrofestival v Kunovicích

Běh pro Paměť národa se v květnu koná na 18 místech po celé České republice, Staré Město bylo podle ní prvním z nich. Každý účastník si může vybrat jeden konkrétní příběh nebo skupinu lidí, kteří ve 20. století bojovali za svobodu a demokracii, a Běžet za… na svém startovním čísle.

Výtěžek ze startovného poputuje na další natáčení příběhů pamětníků 20. století a rozšíření veřejně přístupné sbírky Paměť národa, kterou organizátoři budují ve spolupráci s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Pod čtvrtým ročníkem akce s charitativním podtextem byli ve Starém Městě organizačně podepsáni Post Bellum o. p. s., Gymnázium Uherské Hradiště a spolek MYSLI Jinak.

Dolněmčanský košt vín. Antonín Světinský s manželkou (vpravo) pozvali na košt ukrajinskou rodinu, které poskytli azyl
Víno na koštu v Dolním Němčí chutnaly i ženy z Ukrajiny

Hlavním pořadatelem je tým okolo Marka Pochylého. Ten v Uherském Hradišti připravuje řadu dalších zajímavých akcí, jako jsou Slovácké léto nebo cestovatelský festival Cestobraní.

„Máme rádi akce s přesahem a tady je ten přesah naprosto zásadní. Proto když se naskytla šance Běh pro Paměť národa před pár lety pořádat i v našem regionu, neváhali jsme,“ uvedl Marek Pochylý.